- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјинска комисија стигла у Кијевско-печерску лавру, верници бране манастир /видео/

© Фото : Уступљено СпутњикуКијевско-печерска лавра
Кијевско-печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2023
Пратите нас
Око сто парохијана канонске Украјинске православне цркве, међу којима је било много жена и деце, дошли су да бране Кијевско-печерску лавру од комисије која је покушала да запечати неколико манастирских објеката.
По речима очевидаца, окупљени верници блокирали су приступ 45. и 69. корпусу Кијевско-печерске лавре које су покушали да запечате представници државног споменика 'Кијевска лавра'. Верници су донели велику икону светаца Кијевско-печерске лавре, молили су се и певали црквене песме.
На лицу места дежура и полиција, а испред Лавре има и провокатора који се свађају са верницима.
Претходно је украјинско Министарство културе саопштило да комисија намерава да провери и запечати пет објеката на територији Кијевско-печерске лавре. Након тога су верници блокирали приступ комисије 69. корпусу.
Раније је адвокат манастира Никита Чекман објавио указ Министарства културе и информационе политике Украјине у коме се наводи да је ресор формирао комисију која ће запечатити објекте Кијевске лавре. Монаси УПЦ су позвани да напусте објекте до 4. јула. Из Украјинске православне цркве је саопштено да је такав захтев нелегитиман.
Крст манастирског комплекса Кијевско-печерске лавре испред заставе Украјине и споменика Мајка-домовина у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2023
РУСИЈА
Терор и самовоља Кијева: Монаси морају да напусте Лавру до 4. јула
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала