КУЛТУРА

Цеца Бојковић и Јосип Броз обогатили српску Википедију

Део интернет енциклопедије који се односи на нашу земљу - Викимедија Србије - обогаћен је вредном грађом о дипломатским односима Југославије и Индонезије, посети Јосипа Броза Индонезији и колекцијом фотографија наших знаменитих личности.
Sputnik
У оквиру сарадње Викимедије Србија са Удружењем за уметност, културу и међународну сарадњу „Адлигат“, кроз пројекат „Википедијанац стажиста“, постављено је скоро 1.400 датотека на Викимедију, написано 12 нових чланака, а 38 је илустровано.
На Викимедијину оставу је постављен до сада највећи број датотека у односу на претходна стажирања захваљујући стажисткињи Јелени Латов Папић.
Овим датотекама се пружа увид у дипломатске посете и важне тренутке у историји Југославије, као и у фотографије наших знаменитих личности као што су Светлана Бојковић, Давид Албахари, Естер Бајер, Анте Илић, Иван Бекјарев, краљ Милан Обреновић, Милош Црњански, Павле Вуисић, Лаза Костић.
Светлана Бојковић
Посебно се издваја колекција фотографија из Египта, фотографије музеја, гробница, пирамида и њихових унутрашњости, те свакодневног живота модерног Египта.
„Ово је већ трећи пут да се стажирања организују у Адлигату. Планирамо ослобађање десетине хиљада докумената и фотографија“, каже Виктор Лазић, почасни председник тог удружења.
Колекција фотографија из Египта на Википедији
„Википедијанац стажиста“ део је глобалног програма сарадње са институцијама културе ГЛАМ (Galleries, Libraries, Archives, Museums), који се спроводи у читавом свету скоро 10 година.
Идеја овог програма је у двосмерној сарадњи са установама културе, којима се додељује искусан уредник Википедије на одређени временски период, како би радио на увећању садржаја Википедије из области културно-историјског наслеђа.
КУЛТУРА
Непозната архива Слободана Јовановића у „Адлигату“
Коментар