- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Цеца Бојковић и Јосип Броз обогатили српску Википедију

© Фото : АдлигатВикимедија Србије обогаћена је вредном грађом о дипломатским односима Југославије и Индонезије
Викимедија Србије обогаћена је вредном грађом о дипломатским односима Југославије и Индонезије - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2023
Пратите нас
Део интернет енциклопедије који се односи на нашу земљу - Викимедија Србије - обогаћен је вредном грађом о дипломатским односима Југославије и Индонезије, посети Јосипа Броза Индонезији и колекцијом фотографија наших знаменитих личности.
У оквиру сарадње Викимедије Србија са Удружењем за уметност, културу и међународну сарадњу „Адлигат“, кроз пројекат „Википедијанац стажиста“, постављено је скоро 1.400 датотека на Викимедију, написано 12 нових чланака, а 38 је илустровано.
На Викимедијину оставу је постављен до сада највећи број датотека у односу на претходна стажирања захваљујући стажисткињи Јелени Латов Папић.
Овим датотекама се пружа увид у дипломатске посете и важне тренутке у историји Југославије, као и у фотографије наших знаменитих личности као што су Светлана Бојковић, Давид Албахари, Естер Бајер, Анте Илић, Иван Бекјарев, краљ Милан Обреновић, Милош Црњански, Павле Вуисић, Лаза Костић.
© Фото : АдлигатСветлана Бојковић
Светлана Бојковић - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2023
Светлана Бојковић
Посебно се издваја колекција фотографија из Египта, фотографије музеја, гробница, пирамида и њихових унутрашњости, те свакодневног живота модерног Египта.
„Ово је већ трећи пут да се стажирања организују у Адлигату. Планирамо ослобађање десетине хиљада докумената и фотографија“, каже Виктор Лазић, почасни председник тог удружења.
© Фото : АдлигатКолекција фотографија из Египта на Википедији
Колекција фотографија из Египта на Википедији - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2023
Колекција фотографија из Египта на Википедији
„Википедијанац стажиста“ део је глобалног програма сарадње са институцијама културе ГЛАМ (Galleries, Libraries, Archives, Museums), који се спроводи у читавом свету скоро 10 година.
Идеја овог програма је у двосмерној сарадњи са установама културе, којима се додељује искусан уредник Википедије на одређени временски период, како би радио на увећању садржаја Википедије из области културно-историјског наслеђа.
Непозната архива Слободана Јовановића у Адлигату - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2023
КУЛТУРА
Непозната архива Слободана Јовановића у „Адлигату“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала