СРБИЈА

Билчик: Постоје озбиљне сумње у вези са експропријацијом коју Приштина спроводи на северу КиМ

Постоје озбиљне, фундаменталне сумње када је реч о експропријацији земљишта на северу Косова и Метохије, због чега су све релевантне међународне институције посветиле овом питању, изјавио је известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик.
Sputnik
Влада тзв. Косова недавно је одбацила све примедбе ЕУ, амбасаде САД у Приштини и ОЕБС у вези са експропријацијом имања Србима у Лепосавићу и Зубином Потоку које се већ месецима спроводи, јер је, како тврде у Приштини, „све урађено у складу са законом“.
Билчик наводи да је владавина закона круцијална, као и да питање експропријације земљишта на северу Косова остаје отворено питање које оптерећује дијалог.
„Свима на Западном Балкану говоримо да се ослањају на владавину права уколико желе да напредују у европским интеграцијама. Све промене у власништву земљишта и експропријацији морају бити у складу са владавином закона. То јесте део проблема и показује колико је тешко ићи у дијалогу. Потешкоће настају и из става Приштине према бројним питањима, споменуо сам Заједницу српских општина, а ово је још само једно питање које је отворено“, поручио је Билчик за Косово онлајн.
Он је нагласио да је у овом тренутку, политички гледано, главна брига и фокус на догађајима из Бањске од 24. септембра.
„Има још доста питања и проблема, али потребно је двоје за танго. Све стране морају да испоруче оно што се од њих очекује и ово је питање које остаје на столу као отворено када је реч о владавини закона и испуњавању обавеза од стране Приштине“, навео је Билчик.
СРБИЈА
Албанци се међусобно оптужују за издају, али имају заједнички циљ - против Србије
Коментар