Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Билчик: Постоје озбиљне сумње у вези са експропријацијом коју Приштина спроводи на северу КиМ

© Sputnik / Лола ЂорђевићИзвестиоц Европског парламента за Србију Владимир Билчик
Известиоц Европског парламента за Србију Владимир Билчик  - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2023
Пратите нас
Постоје озбиљне, фундаменталне сумње када је реч о експропријацији земљишта на северу Косова и Метохије, због чега су све релевантне међународне институције посветиле овом питању, изјавио је известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик.
Влада тзв. Косова недавно је одбацила све примедбе ЕУ, амбасаде САД у Приштини и ОЕБС у вези са експропријацијом имања Србима у Лепосавићу и Зубином Потоку које се већ месецима спроводи, јер је, како тврде у Приштини, „све урађено у складу са законом“.
Билчик наводи да је владавина закона круцијална, као и да питање експропријације земљишта на северу Косова остаје отворено питање које оптерећује дијалог.
„Свима на Западном Балкану говоримо да се ослањају на владавину права уколико желе да напредују у европским интеграцијама. Све промене у власништву земљишта и експропријацији морају бити у складу са владавином закона. То јесте део проблема и показује колико је тешко ићи у дијалогу. Потешкоће настају и из става Приштине према бројним питањима, споменуо сам Заједницу српских општина, а ово је још само једно питање које је отворено“, поручио је Билчик за Косово онлајн.
Он је нагласио да је у овом тренутку, политички гледано, главна брига и фокус на догађајима из Бањске од 24. септембра.
„Има још доста питања и проблема, али потребно је двоје за танго. Све стране морају да испоруче оно што се од њих очекује и ово је питање које остаје на столу као отворено када је реч о владавини закона и испуњавању обавеза од стране Приштине“, навео је Билчик.
Споменик терористима ОВПБМ у Прешеву 16. јануара 2013. - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2023
СРБИЈА
Албанци се међусобно оптужују за издају, али имају заједнички циљ - против Србије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала