КУЛТУРА

Рахмањинов маратон у Београдској филхармонији

Београдска филхармонија са шефом-диригентом Габријелом Фелцом одаће почаст Сергеју Рахмањинову поводом 150 година од његовог рођења својеврсним концертним маратоном 15. децембра у Коларчевој задужбини.
Sputnik
Три пијанистичке звезде - Петр Лимонов, Олга Шепс и Ана Федорова, извешће заједно са оркестром прва три клавирска концертавеликог композитора и пијанисте.
Прва три клавирска Рахмањинова концерта извешће различити пијанисти, а публика ће имати прилику не само да прати његов развојни пут, већ и да чује три различите интерпретације уметника различитих сензибилитета и стилова свирања.
На почетку концерта наступиће Петр Лимонов за кога критика каже да поседује дубоку сензибилност, супериорну музичку интелигенцију и импресивну пијанистичку снагу.
Након извођења младалачког дела – Клавирског концерта бр 1, Лимонов штафету ће предати Олги Шепс и њеној интерпретацији наредног концертантног остварења које је прославило Рахмањинова.
Београдска публика ће имати прилику да чује пијанисткињу која са великим успехом наступа у светски познатим концертним дворанама као што су Елбфилхармони, Берлинска и Келнска филхармонија, бечки Концертхаус, циришки Тонхале и Сантори хол у Токију.
Финале „маратона“ крунисаће ремек дело клавирске литературе, чувени „Рах 3“ чију је славу пронео и филм „Сјај“, награђен Оскаром.
Оправдану фаму око најблиставијег примера клавирског жанра космичке снаге, технички толико захтевног да се у њега не упуштају лако ни најспретнији пијанисти, приказаће велика звезда, Ана Федорова.
Радне пробе за „Рахмањинов маратон“ посебно су узбудљиве за тинејџере из београдских гиманзија
Њено име је присутно не само у најпрестижнијим дворанама света уз наступе са величанственим оркестрима, већ се везује за бројне и награђиване музичке албуме, као и за посебну посвећеност врхунској музичкој едукацији.
Не само што је специјалан концертни догађај, радне пробе за „Рахмањинов маратон“ посебно су узбудљиве за тинејџере из београдских гиманзија.
За њих је шеф-диригент Габријел Фелц припремио специјално „вођење“ кроз музички изазов Београдске филхармоније, приближавајући им генијалност Сергеја Рахмањинова.
Улазнице за концерт у петак су давно распродате, али ће карте за стајање бити у продаји сат времена уочи догађаја, односно од 18 часова на благајни Коларца, јер због дужег трајања концерт почиње у 19 часова.
КУЛТУРА
Ноте пуне жеље за Русијом и жала што се у њу не може вратити: Век и по Сергеја Рахмањинова
Коментар