- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Рахмањинов маратон у Београдској филхармонији

© Фото : Спутњику уступила Београдска филхармонија/Марко ЂоковићАна Федорова и Габријел Фелц
Ана Федорова и Габријел Фелц - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2023
Пратите нас
Београдска филхармонија са шефом-диригентом Габријелом Фелцом одаће почаст Сергеју Рахмањинову поводом 150 година од његовог рођења својеврсним концертним маратоном 15. децембра у Коларчевој задужбини.
Три пијанистичке звезде - Петр Лимонов, Олга Шепс и Ана Федорова, извешће заједно са оркестром прва три клавирска концертавеликог композитора и пијанисте.
Прва три клавирска Рахмањинова концерта извешће различити пијанисти, а публика ће имати прилику не само да прати његов развојни пут, већ и да чује три различите интерпретације уметника различитих сензибилитета и стилова свирања.
На почетку концерта наступиће Петр Лимонов за кога критика каже да поседује дубоку сензибилност, супериорну музичку интелигенцију и импресивну пијанистичку снагу.
Након извођења младалачког дела – Клавирског концерта бр 1, Лимонов штафету ће предати Олги Шепс и њеној интерпретацији наредног концертантног остварења које је прославило Рахмањинова.
Београдска публика ће имати прилику да чује пијанисткињу која са великим успехом наступа у светски познатим концертним дворанама као што су Елбфилхармони, Берлинска и Келнска филхармонија, бечки Концертхаус, циришки Тонхале и Сантори хол у Токију.
Финале „маратона“ крунисаће ремек дело клавирске литературе, чувени „Рах 3“ чију је славу пронео и филм „Сјај“, награђен Оскаром.
Оправдану фаму око најблиставијег примера клавирског жанра космичке снаге, технички толико захтевног да се у њега не упуштају лако ни најспретнији пијанисти, приказаће велика звезда, Ана Федорова.
© Фото : Спутњику уступила Београдска филхармонијаРадне пробе за „Рахмањинов маратон“ посебно су узбудљиве за тинејџере из београдских гиманзија
Радне пробе за „Рахмањинов маратон“ посебно су узбудљиве за тинејџере из београдских гиманзија - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2023
Радне пробе за „Рахмањинов маратон“ посебно су узбудљиве за тинејџере из београдских гиманзија
Њено име је присутно не само у најпрестижнијим дворанама света уз наступе са величанственим оркестрима, већ се везује за бројне и награђиване музичке албуме, као и за посебну посвећеност врхунској музичкој едукацији.
Не само што је специјалан концертни догађај, радне пробе за „Рахмањинов маратон“ посебно су узбудљиве за тинејџере из београдских гиманзија.
За њих је шеф-диригент Габријел Фелц припремио специјално „вођење“ кроз музички изазов Београдске филхармоније, приближавајући им генијалност Сергеја Рахмањинова.
Улазнице за концерт у петак су давно распродате, али ће карте за стајање бити у продаји сат времена уочи догађаја, односно од 18 часова на благајни Коларца, јер због дужег трајања концерт почиње у 19 часова.
Сергеј Рахмањинов - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2023
КУЛТУРА
Ноте пуне жеље за Русијом и жала што се у њу не може вратити: Век и по Сергеја Рахмањинова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала