СРБИЈА

Шаља се изјаснио да није крив по оптужници Специјализованог тужилаштва

Бивши припадник тзв. ОВК Хаџи Шаља изјаснио се данас да није крив ни по једној тачки оптужнице коју је против њега подигло Специјализовано тужилаштво у Хагу, преносе медији у Приштини.
Sputnik
Шаља је оптужен по три тачке - ометање службених лица у вршењу службене дужности путем тешке претње, ометање службених лица у вршењу службене дужности учешћем у заједничком деловању групе и застрашивање у току кривичног поступка.
Према наводима оптужнице, Шаља и саизвршиоци, укључујући Сабита Јанузија и Исмета Бахтијарија, су од 5. до 12. априла 2023. године као група координисали заједничке активности пре и након што су Јанузи и Бахтијари контактирали сведока.
У оптужници се даље наводи да су Јанузи и Бахтијари по налогу Шаље у два наврата појединачно контактирали са сведоком како би га озбиљним претњама и обећањем користи навели да повуче изјаву или да се уздржи од давања исказа у поступку пред Специјализованим већима.
Према наводима из оптужнице, такво поступање показује да је Шаља са умишљајем застрашивао сведока и ометао службена лица, укључујући тужиоце и истражитеље Специјализованог тужилаштва, у вршењу службене дужности.
Јанузи и Бахтијари су од раније у притвору у Хагу.
Оптужница против Шаље потврђена је 4. децембра, он је ухапшен 11. децембра у Приштини и са њим је разговор обавио Еулекс, а 12. децембра је пребачен у Хаг.
Шаља је као осумњичени позиван на разговор у Хаг и пре три године.
У Хагу је у току суђење бившим вођама тзв. ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију, које је почело 3. априла, а они су у притвору у Хагу.
Специјализовано тужилаштво саопштило је раније да ће у поступку против њих изјаве дати више од 300 сведока.
У Приштини су крајем октобра и почетком новембра извршени претреси кућа неколико бивших Тачијевих саветника.
Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи оптужени су за прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, присилни нестанак, мучење и убиства.
Та кривична дела квалификована су као злочини против човечности и ратни злочини.
Тзв. ОВК је током 1998. и 1999. године извршила бројне злочине, убиства и отмице над припадницима војске и полиције тадашње Југославије, Србима и другим неалбанцима, као и Албанцима који нису прихватили да буду њени помагачи или припадници.
СРБИЈА
Шаља се није изјаснио о оптужници пред судом у Хагу
Коментар