Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шаља се изјаснио да није крив по оптужници Специјализованог тужилаштва

CC BY-SA 3.0 / wikipedia/Europol Headquarters / Седиште суда за ОВК налази се у бившој згради Европола у Хагу
Седиште суда за ОВК налази се у бившој згради Европола у Хагу  - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2023
Пратите нас
Бивши припадник тзв. ОВК Хаџи Шаља изјаснио се данас да није крив ни по једној тачки оптужнице коју је против њега подигло Специјализовано тужилаштво у Хагу, преносе медији у Приштини.
Шаља је оптужен по три тачке - ометање службених лица у вршењу службене дужности путем тешке претње, ометање службених лица у вршењу службене дужности учешћем у заједничком деловању групе и застрашивање у току кривичног поступка.
Према наводима оптужнице, Шаља и саизвршиоци, укључујући Сабита Јанузија и Исмета Бахтијарија, су од 5. до 12. априла 2023. године као група координисали заједничке активности пре и након што су Јанузи и Бахтијари контактирали сведока.
У оптужници се даље наводи да су Јанузи и Бахтијари по налогу Шаље у два наврата појединачно контактирали са сведоком како би га озбиљним претњама и обећањем користи навели да повуче изјаву или да се уздржи од давања исказа у поступку пред Специјализованим већима.
Према наводима из оптужнице, такво поступање показује да је Шаља са умишљајем застрашивао сведока и ометао службена лица, укључујући тужиоце и истражитеље Специјализованог тужилаштва, у вршењу службене дужности.
Јанузи и Бахтијари су од раније у притвору у Хагу.
Оптужница против Шаље потврђена је 4. децембра, он је ухапшен 11. децембра у Приштини и са њим је разговор обавио Еулекс, а 12. децембра је пребачен у Хаг.
Шаља је као осумњичени позиван на разговор у Хаг и пре три године.
У Хагу је у току суђење бившим вођама тзв. ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију, које је почело 3. априла, а они су у притвору у Хагу.
Специјализовано тужилаштво саопштило је раније да ће у поступку против њих изјаве дати више од 300 сведока.
У Приштини су крајем октобра и почетком новембра извршени претреси кућа неколико бивших Тачијевих саветника.
Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи оптужени су за прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, присилни нестанак, мучење и убиства.
Та кривична дела квалификована су као злочини против човечности и ратни злочини.
Тзв. ОВК је током 1998. и 1999. године извршила бројне злочине, убиства и отмице над припадницима војске и полиције тадашње Југославије, Србима и другим неалбанцима, као и Албанцима који нису прихватили да буду њени помагачи или припадници.
Хашки трибунал - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2023
СРБИЈА
Шаља се није изјаснио о оптужници пред судом у Хагу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала