КУЛТУРА

Како су вашари од манифестација у црквеним портама постали део забавног живота

Изложба „Традиција вашара у Србији“, која показује како су вашари од некадашњих манифестација у црквеним портама постали део забавног живота и места сусретања са богатом гастрономском понудом и популарном музиком, биће отворена 22. децембра у изложбеном простору Манакове куће.
Sputnik
На изложби ће бити представљен разноврстан архивски материјал настао од средине 20. века до данас, а који открива особености народног живота и колективних манифестација.
Поставка „Традиција вашара у Србији“ расветљава широј јавности непознат аспект вашара и његову симболичку функцију која данас укључује и савремене феномене потрошачке културе, хиперпродукцију, продор индустријске робе и савремене музике.
На изложби ће бити представљен разноврстан архивски материјал настао од средине 20. века до данас
Кроз оригиналан аудио и визуелни материјал, посетиоци ће моћи да открију специфичности економског аспекта вашара, традиционалних облика робне размене, занатства и домаће радиности.
Будући да су вашари одувек представљали простор за успостављање нових веза и учвршћивање постојећих, ова изложба има за циљ упознавање шире јавности са историјским и друштвеним развојем вашара, као и његовим вишеслојним значајем у народној култури.
Аутор изложбе је Етнолошка секција Музејског друштва Србије, а изложба је настала са идејом да се део оригиналне грађе обједини и прикаже најширој јавности, као и да се покаже вредна пракса заједничког рада у области презентације културног наслеђа музеја широм земље.
КУЛТУРА
Етнографски музеј обележио 122 године постојања
Коментар