- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Етнографски музеј обележио 122 године постојања

© Фото : Спутњику уступио Етнографски музејЕтнографски музеј обележио 122 године постојања
Етнографски музеј обележио 122 године постојања - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
Пратите нас
Етнографски музеј у Београду обележио је 20. септембра 122 године постојања отварањем изложбе „Читање боја“ и концертом Васила и Марте Хаџиманов.
Програм је отворио дечији хор ОШ „Краљ Петар Први“ извођењем химне „Боже правде“, након којег су наступили џез пијаниста Васил Хаџиманов и џез и оперска певачица Марта Хаџиманов, који су одушевили све присутне.
Уследио је перформанс Филипа Максимовића који је повезао народну ношњу са ношњама других култура у једну футуристичку модну креацију.
„Етнографски музеј треба да буде жив, интерактиван, атрактиван и модеран, са посебним акцентом на рекодирању традиције и једног новог пруступа у комуникацији са младима“, рекао је Марко Крстић, директор те институције.
Отварајући изложбу „Читање боја“ министарка културе Маја Гојковић је истакла да су обележавање 122 године дуге постојаности музеја и значајна изложба 'Читање боја' још једна потврда да је ово једна од најважнијих установа културе у нашој земљи.
© Фото : Спутњику уступио Етнографски музејМаја Гојковић: Етнографски музеј постао је не само чувар јединствене културне баштине, већ и један од њених симбола
Маја Гојковић: Етнографски музеј постао је не само чувар јединствене културне баштине, већ и један од њених симбола - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
Маја Гојковић: Етнографски музеј постао је не само чувар јединствене културне баштине, већ и један од њених симбола
„Временом је Етнографски музеј постао не само чувар јединствене културне баштине, већ и један од њених симбола. Грађа о којој се музеј стара, односи се на традицију, сећања, обичаје и митове, који су сви заједно темељ националног и културног идентитета“, додала је Гојковић, истакавши да Етнографски музеј пружа „један од најлепших погледа у прошлост“.
Изложба „Читање боја“, према речима ауторке Марине Цветковић,даје културно-историјски осврт на значај боја у српском традиционалном друштву, указујући истовемено на суштински значајну еколошку перспективу:
„Надамо се да ћемо овим путем подстаћи експерименте и радионице за природно бојење предива“.
„Читање боја“ прва је изложба у Србији која се посматра кроз наочаре у боји, што посетиоцима пружа другачији и потпун визуелни доживљај поставке.
Првих сто посетилаца улазницу за ову јединствену изложбу може да добије у замену за текстилни материјал који ће бити намењен за рециклажу.
Етнографски музеј овим креативним, иновативним и одговорним решењем, жели да подстакне ширење еколошке свести као најважнијег питања 21. века.
Надежда Петровић - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2021
Сакупљала је предмете по родној Србији да би их представила француској јавности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала