- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Како су вашари од манифестација у црквеним портама постали део забавног живота

© Фото : Спутњику уступио Етнографски музејИзложба „Традиција вашара у Србији“ у Манаковој кући
Изложба „Традиција вашара у Србији“ у Манаковој кући - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2023
Пратите нас
Изложба „Традиција вашара у Србији“, која показује како су вашари од некадашњих манифестација у црквеним портама постали део забавног живота и места сусретања са богатом гастрономском понудом и популарном музиком, биће отворена 22. децембра у изложбеном простору Манакове куће.
На изложби ће бити представљен разноврстан архивски материјал настао од средине 20. века до данас, а који открива особености народног живота и колективних манифестација.
Поставка „Традиција вашара у Србији“ расветљава широј јавности непознат аспект вашара и његову симболичку функцију која данас укључује и савремене феномене потрошачке културе, хиперпродукцију, продор индустријске робе и савремене музике.
© Фото : Спутњику уступио Етнографски музејНа изложби ће бити представљен разноврстан архивски материјал настао од средине 20. века до данас
На изложби ће бити представљен разноврстан архивски материјал настао од средине 20. века до данас - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2023
На изложби ће бити представљен разноврстан архивски материјал настао од средине 20. века до данас
Кроз оригиналан аудио и визуелни материјал, посетиоци ће моћи да открију специфичности економског аспекта вашара, традиционалних облика робне размене, занатства и домаће радиности.
Будући да су вашари одувек представљали простор за успостављање нових веза и учвршћивање постојећих, ова изложба има за циљ упознавање шире јавности са историјским и друштвеним развојем вашара, као и његовим вишеслојним значајем у народној култури.
Аутор изложбе је Етнолошка секција Музејског друштва Србије, а изложба је настала са идејом да се део оригиналне грађе обједини и прикаже најширој јавности, као и да се покаже вредна пракса заједничког рада у области презентације културног наслеђа музеја широм земље.
Етнографски музеј обележио 122 године постојања - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
КУЛТУРА
Етнографски музеј обележио 122 године постојања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала