СПОРТ

Од финала у руском Казању до новог спектакла – Прлаиновић за Спутњик о дербију Србије и Хрватске

„Дуели Србије и Хрватске су често најбоље утакмице на првенствима, тешко је рећи ко је у предности“, каже за Спутњик Андрија Прлаиновић, прослављени ватерполиста који је и сам био актер многих великих сусрета две репрезентације, између осталих и финала Светског првенства у руском Казању 2015. године.
Sputnik
Мечеви српске и хрватске репрезентације у ватерполу су синоними за праве класике тог спорта. У тим мечевима никада не фали ни воље, ни жеље ни квалитетне игре, а један од оних који добро знају шта ти мечеви доносе јесте Андрија Прлаиновић који је много пута био један од најважнијих фактора српског тима.
СПОРТ
Селектор Хрватске нахвалио Делфине пред велики дерби
Пред нови сусрет Србије и Хрватске у четвртфиналу Светског првенства прослављени српски ватерполиста присетио се како је то изгледало када је он био у базену.

„Био сам актер многих великих утакмица са Хрватском, многих лепих утакмица, изузетно квалитетних. Хрватска и Србија су од 2006. године највише пута били у полуфиналу великих такмичења од свих репрезентација, то је велики број утакмица. Не сећам се да смо играли у четвртфиналу, то је разлика у односу на ову генерацију која игра против Хрватске други пут у таквом мечу. Најважнија утакмица на сваком првенству која доноси пласман у борбу за медаље или вас шаље у нежељни део турнира. Ја се надам да бисмо могли сада да изједначимо у овој новој ери пошто смо изгубили у Будимпешти и да дођемо до победе“, рекао је Прлаиновић на почетку разговора.

Вишеструки олимпијски, светски и европски шампион напомиње да је тешко пресудити ко ће бити у предности, али да Делфини имају свежину коју би могли да искористе.
„Тешко је рећи ко ће бити у предности, ово је други турнир у само два месеца, изузетно важан и напоран за све селекције, поготово ове које се до овог турнира нису квалификовале на Олимпијске игре. Сада смо и Хрватска и ми обезбедили то, што је велико олакшање свим играчима обе селекције. Тешко ми је да кажем ко је у предности, доста смо добро одиграли групну фазу. Хрватска је имала практично једну праву проверу где се нису најбоље показали, истина је да је Хрватска више истрошена Европским првенством него ми. Имамо и једну утакмицу мање, можда свежина Србије може да буде од користи и да буде плус за нашу екипу, али нисам сигуран да ће то бити превага“, поручио је српски ватерполиста.
Прлаиновић истиче да сви ватерполо стручњаци мечеве Србије и Хрватске сматрају за дуеле врхунског квалитета и додаје да је посебно добро што се на обе стране види фер и спортска борба.
„Дуеле Србије и Хрватске краси изузетно висок квалитет ватерпола, могу да посведоче људи који се разумеју, то су често најбоље утакмице на првенствима и на Олимпијским играма. Поред тога, веома добри односи међу играчима, надам се да ће тако остати и у будућности, спортски и фер односи“, поручио је прослављени ватерполиста.
Када је реч о утакмицама чијих је био актер, најјаче сећање веже га за руски Казањ и Светско првенство 2015. године.
„Памтим дуел из Рима, памтим Казањ, то финале у Казању је најбоља утакмица коју је одиграла моја генерација. Чини ми се најубедљивија победа можда и у историји светских првенстава у финалима“, присећа се Прлаиновић.
За крај је имао јасну поруку за Делфине.
„Само да пожелим срећу, све друго знају како треба. Много пута су били у овим ситуацијама, играли су и важније утакмице. Верујем у њих и желим им срећу и днас и до краја турнира“, рекао је Андрија Прлаиновић на крају разговора за Спутњик.
Делфини и Баракуде играју од 17 часова. Хрвати су у међусобном скору успешнији на Светским првенствима (3:2), као и на Олимпијским играма (2:1), док је Србија боља на европским првенствима (3:1).
Коментар