- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Од финала у руском Казању до новог спектакла – Прлаиновић за Спутњик о дербију Србије и Хрватске

© AP Photo / Manu FernandezАндрија Прлаиновић у финалу првенства Европе са Шпанијом
Андрија Прлаиновић у финалу првенства Европе са Шпанијом - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2024
Пратите нас
Ексклузивно
„Дуели Србије и Хрватске су често најбоље утакмице на првенствима, тешко је рећи ко је у предности“, каже за Спутњик Андрија Прлаиновић, прослављени ватерполиста који је и сам био актер многих великих сусрета две репрезентације, између осталих и финала Светског првенства у руском Казању 2015. године.
Мечеви српске и хрватске репрезентације у ватерполу су синоними за праве класике тог спорта. У тим мечевима никада не фали ни воље, ни жеље ни квалитетне игре, а један од оних који добро знају шта ти мечеви доносе јесте Андрија Прлаиновић који је много пута био један од најважнијих фактора српског тима.
Ивица Туцак - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2024
СПОРТ
Селектор Хрватске нахвалио Делфине пред велики дерби
Пред нови сусрет Србије и Хрватске у четвртфиналу Светског првенства прослављени српски ватерполиста присетио се како је то изгледало када је он био у базену.

„Био сам актер многих великих утакмица са Хрватском, многих лепих утакмица, изузетно квалитетних. Хрватска и Србија су од 2006. године највише пута били у полуфиналу великих такмичења од свих репрезентација, то је велики број утакмица. Не сећам се да смо играли у четвртфиналу, то је разлика у односу на ову генерацију која игра против Хрватске други пут у таквом мечу. Најважнија утакмица на сваком првенству која доноси пласман у борбу за медаље или вас шаље у нежељни део турнира. Ја се надам да бисмо могли сада да изједначимо у овој новој ери пошто смо изгубили у Будимпешти и да дођемо до победе“, рекао је Прлаиновић на почетку разговора.

Вишеструки олимпијски, светски и европски шампион напомиње да је тешко пресудити ко ће бити у предности, али да Делфини имају свежину коју би могли да искористе.
„Тешко је рећи ко ће бити у предности, ово је други турнир у само два месеца, изузетно важан и напоран за све селекције, поготово ове које се до овог турнира нису квалификовале на Олимпијске игре. Сада смо и Хрватска и ми обезбедили то, што је велико олакшање свим играчима обе селекције. Тешко ми је да кажем ко је у предности, доста смо добро одиграли групну фазу. Хрватска је имала практично једну праву проверу где се нису најбоље показали, истина је да је Хрватска више истрошена Европским првенством него ми. Имамо и једну утакмицу мање, можда свежина Србије може да буде од користи и да буде плус за нашу екипу, али нисам сигуран да ће то бити превага“, поручио је српски ватерполиста.
Прлаиновић истиче да сви ватерполо стручњаци мечеве Србије и Хрватске сматрају за дуеле врхунског квалитета и додаје да је посебно добро што се на обе стране види фер и спортска борба.
„Дуеле Србије и Хрватске краси изузетно висок квалитет ватерпола, могу да посведоче људи који се разумеју, то су често најбоље утакмице на првенствима и на Олимпијским играма. Поред тога, веома добри односи међу играчима, надам се да ће тако остати и у будућности, спортски и фер односи“, поручио је прослављени ватерполиста.
Када је реч о утакмицама чијих је био актер, најјаче сећање веже га за руски Казањ и Светско првенство 2015. године.
„Памтим дуел из Рима, памтим Казањ, то финале у Казању је најбоља утакмица коју је одиграла моја генерација. Чини ми се најубедљивија победа можда и у историји светских првенстава у финалима“, присећа се Прлаиновић.
За крај је имао јасну поруку за Делфине.
„Само да пожелим срећу, све друго знају како треба. Много пута су били у овим ситуацијама, играли су и важније утакмице. Верујем у њих и желим им срећу и днас и до краја турнира“, рекао је Андрија Прлаиновић на крају разговора за Спутњик.
Делфини и Баракуде играју од 17 часова. Хрвати су у међусобном скору успешнији на Светским првенствима (3:2), као и на Олимпијским играма (2:1), док је Србија боља на европским првенствима (3:1).
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала