КУЛТУРА

„Политикин Забавник“ прославио 85 година

„Политикин Забавник“ прославио је 85 година постојања отварањем изложбе у Народној библиотеци Србије и уручењем награде Урошу Димитријевићу за роман „Даске“.
Sputnik
Управник Народне библиотеке Владимир Пиштало истакао је да је лепо што се Дан те институције и рођендан „Политикиног Забавника“ поклапају и открио да је највише волео да чита чувену рубрику „Веровали или не“ о невероватним догађајима који су га увек одушевљавали.
Главни и одговорни уредник „Политикиног Забавника“ Зефирино Граси констатовао је да је лист доживео озбиљне године, а писац за децу Љубивоје Ршумовић да се он и његова породица друже са „Забавником“ већ доста дуго, да имају и ретке бројеве, након чега је прочитао песму посвећену овом листу.
Политикин Забавник прославио 85 година постојања
Роман „Даске“ проглашен је, једногласном одлуком жирија, најбољим књижевним делом за младе на српском језику, објављено у претходној години, чиме је Урош Димитријевић постао 45. добитник књижевне награде „Политикиног Забавника“.
Жири је у образложењу награде навео да је то прича о „обичном књижевном јунаку који скејтом јури кроз своје одрастање и друштвену панораму испуњену живописним ликовима и догађајима“:
„На први поглед непретенциозно приповедање отвара просторе дубоке емотивности, непатворене дечачке наивности и особене отворености својствене младима“.
КУЛТУРА
Новак, Јокић и Хари Потер у јубиларном броју Малог Забавника
Коментар