- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Политикин Забавник“ прославио 85 година

© Tanjug / Сава РадовановићУрош Димитријевић добитник награде "Политикиног Забавника"
Урош Димитријевић добитник награде Политикиног Забавника - Sputnik Србија, 1920, 29.02.2024
Пратите нас
„Политикин Забавник“ прославио је 85 година постојања отварањем изложбе у Народној библиотеци Србије и уручењем награде Урошу Димитријевићу за роман „Даске“.
Управник Народне библиотеке Владимир Пиштало истакао је да је лепо што се Дан те институције и рођендан „Политикиног Забавника“ поклапају и открио да је највише волео да чита чувену рубрику „Веровали или не“ о невероватним догађајима који су га увек одушевљавали.
Главни и одговорни уредник „Политикиног Забавника“ Зефирино Граси констатовао је да је лист доживео озбиљне године, а писац за децу Љубивоје Ршумовић да се он и његова породица друже са „Забавником“ већ доста дуго, да имају и ретке бројеве, након чега је прочитао песму посвећену овом листу.
© Tanjug / Сава РадовановићПолитикин Забавник прославио 85 година постојања
Политикин Забавник прославио 85 година постојања - Sputnik Србија, 1920, 29.02.2024
Политикин Забавник прославио 85 година постојања
Роман „Даске“ проглашен је, једногласном одлуком жирија, најбољим књижевним делом за младе на српском језику, објављено у претходној години, чиме је Урош Димитријевић постао 45. добитник књижевне награде „Политикиног Забавника“.
Жири је у образложењу награде навео да је то прича о „обичном књижевном јунаку који скејтом јури кроз своје одрастање и друштвену панораму испуњену живописним ликовима и догађајима“:
„На први поглед непретенциозно приповедање отвара просторе дубоке емотивности, непатворене дечачке наивности и особене отворености својствене младима“.
Изашао 300. број Малог Забавника - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2023
КУЛТУРА
Новак, Јокић и Хари Потер у јубиларном броју Малог Забавника
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала