РУСИЈА

Захарова: Русија је спремна за дијалог како би космос очували без оружја, али други нису

Русија је спремна да води равноправан дијалог са свим државама како би се космос очувао без оружја било које врсте, наводи се у коментару портпарола Министарства спољних послова Русије Марије Захарове у вези са америчким изјавама на ту тему.
Sputnik
„Руска Федерација је спремна да води равноправан дијалог са свим државама у циљу очувања свемира без оружја било које врсте као једног од услова за осигурање међународног мира и безбедности. Нажалост, нису све земље спремне на одговоран разговор о овом питању“, рекла је она.
Обратила је пажњу на изјаву помоћника шефа Пентагона за политичка питања у космосу Џона Палма о томе да руско-кинески нацрт споразума о спречавању распоређивања оружја у космос и употребе силе или претње силом против космичких објеката „није ништа друго него 'политички трик’, а њена примена се, наводно, не може проверити“.
Захарова наводи да су САД велики противник руске иницијативе за спречавање трке у наоружању космоса.
Истакла је да су коментари америчких представника о руској иницијативи, као и њихово деловање у вези са активностима на тему космоса у Савету безбедности УН, део политике Вашингтона да руши мултилатералне напоре за одржавање међународног мира и јачање глобалне безбедности кроз унапређење постојећих и развој нових правних и обавезујућих инструмената за контролу наоружања.
Закључила је да САД предлажу неке своје норме одговорног понашања у оквиру своје концепције светског поретка, које су засноване на правилима која немају основа ни у техничком ни у међународно-правном смислу.
Погледајте и:
СВЕТ
САД: Очекујемо да Русија подржи резолуцију о нераспоређивању нуклеарног оружја у космосу
Коментар