- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Русија је спремна за дијалог како би космос очували без оружја, али други нису

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2024
Пратите нас
Русија је спремна да води равноправан дијалог са свим државама како би се космос очувао без оружја било које врсте, наводи се у коментару портпарола Министарства спољних послова Русије Марије Захарове у вези са америчким изјавама на ту тему.
„Руска Федерација је спремна да води равноправан дијалог са свим државама у циљу очувања свемира без оружја било које врсте као једног од услова за осигурање међународног мира и безбедности. Нажалост, нису све земље спремне на одговоран разговор о овом питању“, рекла је она.
Обратила је пажњу на изјаву помоћника шефа Пентагона за политичка питања у космосу Џона Палма о томе да руско-кинески нацрт споразума о спречавању распоређивања оружја у космос и употребе силе или претње силом против космичких објеката „није ништа друго него 'политички трик’, а њена примена се, наводно, не може проверити“.
Захарова наводи да су САД велики противник руске иницијативе за спречавање трке у наоружању космоса.
Истакла је да су коментари америчких представника о руској иницијативи, као и њихово деловање у вези са активностима на тему космоса у Савету безбедности УН, део политике Вашингтона да руши мултилатералне напоре за одржавање међународног мира и јачање глобалне безбедности кроз унапређење постојећих и развој нових правних и обавезујућих инструмената за контролу наоружања.
Закључила је да САД предлажу неке своје норме одговорног понашања у оквиру своје концепције светског поретка, које су засноване на правилима која немају основа ни у техничком ни у међународно-правном смислу.
Погледајте и:
Седница СБ УН - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2024
СВЕТ
САД: Очекујемо да Русија подржи резолуцију о нераспоређивању нуклеарног оружја у космосу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала