- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

САД: Очекујемо да Русија подржи резолуцију о нераспоређивању нуклеарног оружја у космосу

© AFP 2023 / Johannes EiseleСедница СБ УН
Седница СБ УН - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2024
Пратите нас
Сједињене Државе ће почетком наредне недеље изнети на гласање у Савет безбедности нацрт резолуције са позивом да се у космосу не распоређује нуклеарно оружје и очекују подршку руске стране, рекао је координатор Беле куће за стратешке комуникације Џон Кирби.
„Прошлог месеца амбасадор САД у УН Линда Томас Гринфилд је саопштила да ће САД и Јапан поднети резолуцију у Савету безбедности којом се позивају све државе да не распоређују нуклеарно оружје у космосу или да не производе оружје предвиђено за распоређивање у Земљиној орбити. Поднећемо документ на гласање почетком недеље“, рекла је Томас Гринфилд.
Кирби је нагласио да Бела кућа рачуна на подршку са руске стране.
„Чули смо да је председник Русије Владимир Путин рекао да Русија нема намеру да размешта нуклеарно оружје у космосу, тако да с нестрпљењем очекујемо да Русија гласа за ту резолуцију“, рекао је Кирби.
Руски председник Владимир Путин изјавио је раније у интервјуу за телевизију Ен-Би-Си да Русија може да сарађује са многим земљама у свемиру, укључујући и са Америком, али да се категорички противи његовој милитаризацији.
„Заиста не искључујемо могућност да је наша сарадња са многим земљама у свемиру могућа. Али, вероватно је свима добро познат наш став да смо генерално категорички против милитаризације свемира“, подсетио је председник.
Како је рекао, став званичне Москве је да би космос требало да буде без било каквог оружја размештеног у свемирском простору.
Заседање Савета безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2024
РУСИЈА
Русија у УН: Не видимо основа за дијалог са Америком о контроли нуклеарног оружја
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала