СРБИЈА

Патријарх Порфирије: Пре или касније отвориће се врата Пећке патријаршије за све

Патријарх српски Порфирије поручио је данас на отварању Сабора СПЦ, у Храму Светог Саве на Врачару, да приштинске власти нису дозволиле њему и архијерејијма да се окупе у Пећкој патријаршији и поручио да ће пре или касније врата тог манастира бити отворена за све.
Sputnik
„Светом литургијом смо започели свети Архијерејски Сабор, требало је да то буде данас Пећкој патријаршији, али власти у Приштини нису дозволиле да уђемо у Пећку патријаршију“, рекао је Порфирије на крају литургије.
Истакао је да је косовске власти затвориле административни прелаз Мердаре за њега и архијереје СПЦ.

„Затворили су врата, али ми знамо да као што све бива по промислу и вољи божијој и то није без неког смисла и зато смо сигурни да ће се врата Пећеке патријаршије пре или касније по промислу божијем отворити не само за нас већ и за све људе“, истакао је Порфирије на крају архијерејске литургије.

Он је нагласио да све што ради један тиче се и другога и да су се архијереји СПЦ сабрали данас у љубави, јединству и међусобном разумевању, како би чинили оно што је најбоље за народ.
Зато су ваше молитве добродошле и неопходне и да се молите да и овај Сабор прође у миру и љубави, поручио је патријарх српски Порфирије.
Присуствује око 50 епископа, а на Сабору је и митрополит црногорско-приморски Јоаникије.
На крају литургије архијереји су, као и увек на почетку Сабора, призвали Свети дух и одржали свечану седницу у крипти Храма Светог Саве.
Литургијом и свечаним заседањем владика данас је у Пећкој патријаршији требало да почне Сабор, али су у понедељак косовске власти на прелазу Мердаре забраниле патријарху спрском Порфирију и седморици архијереја СПЦ да уђу на територију КиМ, како би присуствовали свечаном почетку рада Сабора у Пећкој патријаршији.
СРБИЈА
Нова акција Приштине и Запада против домаћина Пећке патријаршије
Погледајте и:
Коментар