Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нова акција Приштине и Запада против домаћина Пећке патријаршије

© Фото : Архива СПЦПећка Патријаршија
Пећка Патријаршија - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2024
Пратите нас
Забрањује се патријарху српском, односно врху Српске православне цркве, да посети своје вековно седиште – Пећку патријаршију. То је као да забраните некоме да дође у своју кућу. Иза тога не стоји само Приштина него и Западне силе.
Овако културолог Јован Јањић за Спутњик коментарише одлуку Приштине да патријарху српском Порфирију и седморици архијереја СПЦ забрани улазак на Косово и Метохију.
Они ове године неће присуствовати почетку рада редовног годишњег заседања Сабора у Пећкој патријаршији тако да се Врх Српске православне цркве враћа у Београд, где ће у Храму Светог Саве наставити са радом.
© Фото : Спутњику уступио отац Драган Танасијевић Патријарх Порфирије у посети Високим Дечанима
Патријарх Порфирије у посети Високим Дечанима - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2024
Патријарх Порфирије у посети Високим Дечанима
Јањић истиче да је и ово само још један доказ осионе политике привремених приштинских институција на челу са Аљбином Куртијем.
На овај начин, каже он, косовске привремене институције желе да покажу како су они некакви господари на вековном етничком српском станишту, где је седиште српске цркве стајало када готово и није било Албанаца на тим просторима.
Промењеном етничком сликом, каже Јањић, Албанци сада покушавају да избришу историјске трагове и да издејствују своју државност уз помоћ западних центара моћи.
На тај начин институције у Приштини у ствари показују не само себе и свој однос према основним људским правима и слободама према становништву које живи на тој територији, већ одају и слику њихових ментора са Запада, пре свега из Америке и Западне Европе. То што раде привремене приштинске институције није само њихово злодело, већ је слика и прилика данашњих центара моћи са Запада који стоје иза такозване и самопроглашене независности Косова и Метохије, тог дела српске државе.
© Sputnik / Бранко МаксимовићЛице Богородице и других светитеља током вечерње молитве верници и туристи откривају светлима моблиних телефона.
Лице Богородице и других светитеља током вечерње молитве верници и туристи откривају светлима моблиних телефона. - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2024
Лице Богородице и других светитеља током вечерње молитве верници и туристи откривају светлима моблиних телефона.
Јањић говори како не зна докле ће српски народ трпети сва зла која му се наносе, и да је, у сваком случају, ово шта Албанци раде Србима постало неподношљиво.
Плашим се и тога да читава ситуација не изазове већу реакцију, будући да је српски народ заиста дошао у прилику да се бори за голи опстанак, закључује Јањић који је и редовни члан Православне академије наука и уметности и Српске духовне академије.
Патријарх је враћен са прелаза Мердаре, без икаквог разлога и образложења, а из Канцеларије за Косово и Метохију саопштили су да је забрана донета 13 минута пре пристизања најављене посете.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала