СРБИЈА

Макрон после Шолца: Нови притисак на Србију

После Олафа Шолца, у Београд би требало да дође француски председник Емануел Макрон, што ће бити друга важна посета неког од битнијих европских званичника у кратком временском периоду. Србија не пристаје да уведе санкције Русији, а посете из Европске уније могу се тумачити и као притисак на њено руководство да промени своју спољну политику.
Sputnik
Дипломата и бивши амбасадор Зоран Миливојевић сматра да је, када се ради о учесталим посетама високих ЕУ званичника Србији по среди интерес не само ЕУ већ и појединачних земаља попут Француске и Немачке.
Када је реч о притиску на Србију по питању спољне политике, Миливојевић каже да он траје већ неко време и да није ништа ново, а да је нарочито изражен у вези са Руском Федерацијом и сврставањем Србије у равну са политиком Запада.
Посета Шолца је нешто специфично, јер је ту комбинован интерес и Немачке и Европске уније. Ова посета такође показује да Немачка овде задржава водећу позицију када је економија у питању, а то жели да задржи и на овај начин преко приче о литијуму, као и преко аутомобилске индустрије. Све је ово резултат немачког интереса за Србију који постоји од много раније. Није Немачка случајно водећи економски партнер, рекао је Миливојевић за Спутњик.
Немачки канцелар Олаф Шолц

Некадашњи савезници

Између Француске и Србије нема историјских оптерећења, као што је то случај са Немачком. Наш саговорник подсећа да смо били савезници у свим ратовима, искључујући НАТО агресију, те да је, када је реч о историјским српско-француским односима, општа ситуација позитивна.
Када је реч о Француској, то је повратак Француске на традиционалну политику на Балкану у коју се Француска вратила са Макроном. Макрон тражи нешто у Европској унији везано за позицију Француске и то место је у спољној политици и пронашао враћањем на традиционалну политику са Балканом. Овде Србија има кључну улогу. Ту улогу је имала раније у историји, а има је и сад.
Француски председник Емануел Макрон
Миливојевић сматра да се ипак не може изоставити интерес Европске уније и Запада у целини, наводећи да ове посете одражавају тај интерес кроз покушај настојања да Србију приклоне западној сфери утицаја и да је преусмере на позиције које њиховим интересима одговарају. Србија је ипак, објашњава он, кључна земља на овим просторима, који су од стратешког интереса за Запад. Положај Србије и Балкана, каже он, нарочито је битан у ситуацију која ће уследити након негативног расплета везаног за Украјину.
Има у овим посетама и елемената притиска који су постојали до сада. У том смислу су то неизбежне теме покушаја да се Србија приклони западним интересима и усмери своју спољну политику. То у првом реду важи за односе са Руском Федерацијом и став према Украјини, али и за односе са Кином, закључио је Миливојевић.
Погледајте и:
Коментар