Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Макрон после Шолца: Нови притисак на Србију

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаКанцелар Немачке Олаф Шолц, премијер Холандије Марк Руте и председник Француске Емануел Макрон
Канцелар Немачке Олаф Шолц, премијер Холандије Марк Руте и председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2024
Пратите нас
После Олафа Шолца, у Београд би требало да дође француски председник Емануел Макрон, што ће бити друга важна посета неког од битнијих европских званичника у кратком временском периоду. Србија не пристаје да уведе санкције Русији, а посете из Европске уније могу се тумачити и као притисак на њено руководство да промени своју спољну политику.
Дипломата и бивши амбасадор Зоран Миливојевић сматра да је, када се ради о учесталим посетама високих ЕУ званичника Србији по среди интерес не само ЕУ већ и појединачних земаља попут Француске и Немачке.
Када је реч о притиску на Србију по питању спољне политике, Миливојевић каже да он траје већ неко време и да није ништа ново, а да је нарочито изражен у вези са Руском Федерацијом и сврставањем Србије у равну са политиком Запада.
Посета Шолца је нешто специфично, јер је ту комбинован интерес и Немачке и Европске уније. Ова посета такође показује да Немачка овде задржава водећу позицију када је економија у питању, а то жели да задржи и на овај начин преко приче о литијуму, као и преко аутомобилске индустрије. Све је ово резултат немачког интереса за Србију који постоји од много раније. Није Немачка случајно водећи економски партнер, рекао је Миливојевић за Спутњик.
© Sputnik / Лола ЂорђевићНемачки канцелар Олаф Шолц
Немачки канцелар Олаф Шолц   - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2024
Немачки канцелар Олаф Шолц

Некадашњи савезници

Између Француске и Србије нема историјских оптерећења, као што је то случај са Немачком. Наш саговорник подсећа да смо били савезници у свим ратовима, искључујући НАТО агресију, те да је, када је реч о историјским српско-француским односима, општа ситуација позитивна.
Када је реч о Француској, то је повратак Француске на традиционалну политику на Балкану у коју се Француска вратила са Макроном. Макрон тражи нешто у Европској унији везано за позицију Француске и то место је у спољној политици и пронашао враћањем на традиционалну политику са Балканом. Овде Србија има кључну улогу. Ту улогу је имала раније у историји, а има је и сад.
© Sputnik / Сергей ГунеевФранцуски председник Емануел Макрон
Емануел Макрон  - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2024
Француски председник Емануел Макрон
Миливојевић сматра да се ипак не може изоставити интерес Европске уније и Запада у целини, наводећи да ове посете одражавају тај интерес кроз покушај настојања да Србију приклоне западној сфери утицаја и да је преусмере на позиције које њиховим интересима одговарају. Србија је ипак, објашњава он, кључна земља на овим просторима, који су од стратешког интереса за Запад. Положај Србије и Балкана, каже он, нарочито је битан у ситуацију која ће уследити након негативног расплета везаног за Украјину.
Има у овим посетама и елемената притиска који су постојали до сада. У том смислу су то неизбежне теме покушаја да се Србија приклони западним интересима и усмери своју спољну политику. То у првом реду важи за односе са Руском Федерацијом и став према Украјини, али и за односе са Кином, закључио је Миливојевић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала