РУСИЈА

Први пут на челу Мексика – жена: Путин позван на инаугурацију

Руском председнику Владимиру Путину упућен је позив на инаугурацију новог лидера Мексика Клаудије Шејнбаум, која ће се одржати 1. октобра, пише лист „Известија“, позивајући се на амбасаде две земље.
Sputnik
Како је појаснило дипломатско представништво, Путин још није одлучио да ли ће сам учествовати на церемонији или ће у његово име послати другог високог званичника.
Клаудија Шејнбаум је на изборима учествовала као кандидат владајуће партије Морена (Национални покрет обнове). Она је остварила убедљиву победу са готово дупло више освојених гласова од њеног ривала, опозиционог кандидата Сочитл Галвез.
Путин је честитао новом лидеру на победи на председничким изборима у Мексику, одржаним у јуну. Он је ту земљу назвао традиционално пријатељским партнером Русије у региону Латинске Америке.
Шејнбаумова је прва жена председник у историји земље. Рођена је у Мексико Ситију у секуларној јеврејској породици. По образовању је физичар, са докторатом из енергетике. 2007. године је добила Нобелову награду за мир због рада у Међувладиној експертској групи УН за климатске промене. Она је 2018. године изабрана за градоначелника Мексико Ситија.
Водила је кампању на наставку политичког курса који је протеклих шест година успоставио њен политички ментор, одлазећи председник Андрес Мануел Лопес Обрадор.
СВЕТ
Успешна градоначелница на челу државе наставља борбу за независност и подржава Србију са Косовом
Погледајте и:
Коментар