- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Успешна градоначелница на челу државе наставља борбу за независност и подржава Србију са Косовом

© Tanjug / AP Photo/Fernando LlanoКлаудија Шејнбаум, председница Мексика
Клаудија Шејнбаум, председница Мексика - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2024
Пратите нас
Новоизабрана председница Мексика Клаудија Шејнбаум наставиће политику свог претходника Обрадора чије су главне тачке борба против организованог криминала, очување независности од САД, а Србија може да рачуна на подршку у очувања свог суверенитета, сматра проф. др Душан Васић, бивши амбасадор у Мексику.
Клаудија Шејнбаум постала је прва жена председник Мексика, државе од 128 милиона становника, изузетне економске снаге и политичког утицаја у целом свету, после најкрвавијих избора у земљи.
Током кампање страдало је 37 кандидата у око 800 напада, док су после само 24 сата од избора Клаудије Шејнбаум непознати нападачи убили градоначелницу мексичког града Котије, Јоланду Санчез, упуцавши је 19 пута.
Избор Клаудије Шејнбаум која ће преузети председничку дужност 1. октобра није изненађење и њен мандат ће означити наставак политике странке Морена, још актуелног председника Андреса Мануела Лопеза Обрадора, каже за Спутњик проф. др Душан Васић, бивши амбасадор у Мексику.

Успешна градоначелница на челу државе

Морена је скраћеница за Партију народног препорода, а истовремено та реч на шпанском језику значи „црномањаста“, а пошто су Мексиканци већином црномањасти партијска скраћеница се уклапа у имиџ странке у Мексику, додаје Васић.
Клаудије Шејнбаум је на неки начин дошљак јер води порекло из јеврејске фамилије која је почетком Другог светског рата емигрирала из Европе, отац из Литваније, а мајка из Бугарске. Председнички мандат, између осталог је освојила и зато што се показала успешном као градоначелница Мексико Ситија, једног од три највећа града на свету са више од 20 милиона становника, сматра Васић.
„Период на власти није био ни мало лак и једноставан за њу. Највећи проблеми у том граду су социјални и проблеми мира, безбедности и високог насиља са којима се она суочила. Али пратиле су је и две велике трагедије. Прво, урушила се једна основна школа 2017. године кад је погинуло 19 деце. Други велики удар за њу била је несрећа 2021. у градском метроу кад је 26 људи погинуло, а 80 рањено. Међутим, она се упркос свим проблемима који су постојали показала као врло успешна жена.“
И њен претходник и ментор Обрадор, али и многи пре њега, такође је пре доласка на чело државе био градоначелник Мексико Ситија, тако да се показало да су успешни градоначелници главног града предодређени као особе које могу водити државу, додаје Васић.

Инжењер енергетике, два брака и двоје деце

По струци је инжењер енергетике у звању доктора наука, бавила се професуром, објавила је неколико књига, десетине научних радова, била је члан многих међународних комисија и ангажована у Уједињеним нацијама на агенди зелене енергије.
На неки начин импоновала је женама јер се показала врло успешном у дијалозима са мушким опонентима. На уласку у 61. годину постала је 14. жена председник у Латинској Америци. У браку је са Хесусом Тарибаом запосленим у „Мексичкој банци“ који ће према латиноамеричким обичајима носити титулу „првог каваљера“, открива Васић.
У првом браку била је удата за председника једне мале општине у оквиру главног града, с њим је добила кћерку, а пошто је он имао сина из претходног брака, Клаудија Шејнбаум га је усвојила и признала за свог, тако да званично има двоје деце. Са новим мужем у складној заједници живи од 2016. Заједно су студирали и после дуго времена поново су се нашли и „први каваљер“ јој заиста представља велику подршку.

Паравојним јединицама против нарко-картела

Иако је њен претходник и председник Обрадор успешно решио неке негативне ствари у земљи, иза њега је остало мноштво незавршеног посла и проблема који још увек потресају Мексико, сматра Васић. А на првом месту је висок ниво насиља јер Мексико спада у земље са највишом стопом криминала у свету.
„И то је оно што ће госпођа Шејнбаум на првом месту морати да покрене као основну тему не би ли направила бар један корак ка смирењу ситуације у земљи. Јер таман кад је требало да преузме власт уследили су нови удари, а не иде јој на руку ни то што се дешава на социјалном плану. Она ће свакако, да би смањила висок ниво насиља, проширити оно што је започео њен претходник Обрадор а то је да развија тзв. националну гарду. Обрадор је пре неколико година формирао неку врсту паравојних јединица које служе да помажу државним органима у очувању мира и безбедности и воде посебно рачуна у заустављању организованог криминала.“

Независност од Америке и одбрана међународног права

Друга важна тема су односи са САД које су не само спољнополитичко већ и унутрашње питање у Мексику. Тренутно односи нису на завидном нивоу јер је Обрадор показао врло одлучан став, и према Трампу и према Бајдену, да је Мексико земља која тражи поштовање и да је спреман на сарадњу али да не жели бити у потчињеном положају, додаје Васић.
Такво држање Лопеза Обрадора показало се добрим и он је успео да нови уговор о слободној трговини између САД, Канаде и Мексика, упркос Трамповим притисцима, изведе тако да очува своју позицију тако да и дан данас остварује суфицит у трговању са САД.
И однос Клаудије Шејнбаум са САД засниваће се на три ствари – успостављањем пријатељских односа, гајењем међусобног поштовања и једнакости у односима, сматра Васић.
„Мексико је и на међународном плану и у Уједињеним нацијама, и у другим међународним организацијама, и у Европи, па и у вези са догађајима у Украјини увек заузимао независан став, и увек био ближе позицији да брани међународно право и чува оно што је прокламовано Повељом УН-а, него да се повинује захтевима које су постављале САД. Дакле, та мексичка независност у спољној политици и држање једне нужне дистанце према политици САД показала се успешном и сигуран сам да ће Клаудија Шајнбаум наставити тим путем.“

Подршка очувању Косова у Србији

Следећи задатак нове председнице биће превазилажење поларизације политичких снага у подељеној земљи, пре свега између богатих и сиромашних. Као председници која долази из левичарске партије, једна од главних тема ће јој бити и наставак социјалних програма помоћи најсиромашнијим Мексиканцима.
Бавиће се и очувањем финансијске стабилности као и очувања курса пезоса у односу на амерички долар. Мексико има отворену економију и врло је посвећен модерном начину пословања у ком држава нема превелику улогу, али то излаже привреду земље великим потресима у свету, а посебно у земљама са којима има унију о слободној трговини.
Калудија Шејнбаум мораће да се бори и против врло високе и раширене корупције која је присутна и у јавном сектору. Иако се залаже за зелену енергију, велико је питање шта ће урадити по том питању урадити, јер Мексико је пети светски произвођач нафте и велики извозник.
Што се тиче односа са Србијом, Васић је убеђен да ће Мексико и под Клаудијом Шејнбаум наставити да развија пријатељске односе, да се залаже за очување територијалног суверенитета наше земље и да неће подлећи притисцима да призна независност тзв. Косова.
Погледајте и:
Клаудија Шејнбаум - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2024
СВЕТ
Клаудија Шејнбаум победила на председничким изборима у Мексику
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала