РУСИЈА

Хоће ли нова руска нуклеарна доктрина охладити усијане главе на Западу

Агресивна политика западне алијансе, растућа моћ и ширење НАТО блока приморава Русију да ревидира своју нуклеарну доктрину. Иако детаљи званично нису објављени, руски војни експерти верују да ће Русија у доктрину уврстити и превентивни нуклеарни напад.
Sputnik
Актуелна руска нуклеарна доктрина дозвољава употребу атомског оружја само у изузетним случајевима - ако је Русија нападнута том врстом наоружања или ако је егзистенцијално постојање саме земље доведено у питање. То значи да Москва сада нема законску могућност да прва употреби нуклеарно оружје, за разлику од Сједињених Америчких Држава које имају законски основ за извођење „превентивног нуклеарног удара”. То значи да Вашингтон има одрешене руке да изврши нуклеарни напад ако му се то прохте.
„Очигледно је да ће став Русије о превентивном удару највероватније бити промењен, јер је цела наша нуклеарна доктрина заснована на узвратним акцијама - то јест, ако Запад изведе удар на Русију онда Русија, као одговор на агресивне кораке Запада, може да узврати напад. Очигледно је да ће, највероватније, управо овај параметар бити измењен и да ће Русија дати себи право да прва изврши напад“, каже руски војни експерт Константин Блохин.

Одговор на агресивну политику НАТО и Запада

На одлуку Москве да доради нуклеарну доктрину утицала је агресивна политика Запада и НАТО земаља према Русији. Ситуација око украјинског сукоба је показала да пређашња класична концепција нуклеарног обуздавања више не функционише у потпуности. Због тога су најављене одређене концептуалне допуне и измене.
„Ово је резултат најновијих акција Запада, који стално појачава ескалацију и покушава да увуче Русију у трку у наоружању. Запад се, у неком смислу, осилио и престаје да се плаши Русије као нуклеарне силе. Дакле, очигледно је да је нуклеарној доктрини потребна модернизација, пре свега у погледу превентивног удара“, истиче Блохин.
Ове недеље је руски министар спољних послова Сергеј Лавров открио да Русија мења нуклеарну доктрину. Он је рекао да се руска доктрина употребе нуклеарног оружја тренутно разрађује, те да је Америка упозната са тиме.
Руски министар је нагласио да Американци, када говоре о трећем светском рату, из неког разлога га увек повезују са Европом, као да би се он могао догодити искључиво на европском континенту.

Русија никоме не прети, већ брани своје националне интересе

Коментаришући мишљења појединих експерата који сматрају да би нова нуклеарна доктрина могла да укључи и употребу тактичког нуклеарног оружја ако дође до увођења НАТО трупа на територију Украјине, Блохин подсећа:
„На Међународном петербуршком економском форуму, који је одржан овог лета, политиколог и модератор тог форума Сергеј Караганов поставио је питање Путину о томе да ли је могуће да се употреби тактичко нуклеарно оружје у Украјини. Караганов се залаже за то, док се Путин томе успротивио. То не зависи од могућности Русије, јер Русија је способна то такво оружје искористи, већ то зависи искључиво од политичке воље руководства“.
Путин је тада подсетио да је тактичко нуклеарно оружје које Москва има четири пута снажније од бомби које су Американци употребили против Хирошиме и Накасакија, а Русија таквог оружја има вишеструко више од Запада.
Руски председник је истакао да употреба нуклеарног оружја може повећати брзину постизања циљева Русије током специјалне војне операције, али је здравље руске војске важније.
Војни експерти истичу да је неопходно прецизирати одредбе војне доктрине Руске Федерације о употреби како тактичког, тако и стратешког нуклеарног наоружања.
Званични назив руске доктрине, која је усвојена 2020. године, гласи „Основни принципи државне политике нуклеарног одвраћања“, а нуклеарно оружје описује као „средство одвраћања“. У њему се наводи да Русија „предузима све потребне напоре да смањи нуклеарну претњу и спречи заоштравање међудржавних односа које би могло изазвати војне сукобе, укључујући нуклеарне".
Блохин оцењује да је руска нуклеарна доктрина „застарела у савременим реалностима“ и да је због тога неопходно ревидирати. На овај потез Москве он очекује „хистеричну реакцију Запада“ и оптужбе на рачун Москве у контексту да Русија жели да започне трећи светски рат.
Блохин истиче да Русија никоме не прети и да нема намеру никога да напада, али ће наставити да брани своје националне интересе и осигурава безбедност своје земље.
Блохин је уверен да ће измењена руска нуклеарна доктрина „охладити усијане главе у Вашингтону и Бриселу“.
РУСИЈА
Ако затреба - руска нуклеарна тријада је спремна
Погледајте и:
Коментар