- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров послао поруку Западу: Дорађујемо нуклеарну доктрину

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПротивтенковски ракетни систем "Корнет Д1" и нуклеарни лансер "Јарс"
Противтенковски ракетни систем Корнет Д1 и нуклеарни лансер Јарс - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2024
Пратите нас
Руска доктрина употребе нуклеарног оружја тренутно се дорађује, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
„Американци дефинитивно те разговоре о трећем светском рату асоцирају са нечим што може, не дај Боже, ако се обистини, да утиче искључиво на Европу... И у тој ситуацији је вероватно веома важно схватити да ми имамо своју доктрину, укључујући и доктрину употребе нуклеарног оружја која се, иначе, тренутно прецизира и која је америчким званичницима веома добро позната“, истакао је Лавров на конференцији за медије са јеменским колегом.
Председник Русије Владимир Путин изјавио је раније да би Москва могла да унесе измене у своју нуклеарну доктрину у светлу разматрања могућности снижавања прага за примену нуклеарног оружја. Према његовим речима, развијају се нуклеарне експлозивне направе ултрамале снаге, а у стручним круговима на Западу постоје идеје да би такво оружје могло да се користи и да у томе нема ничег посебно страшног.
У јуну је специјални помоћник америчког председника и виши директор Савета за националну безбедност Беле куће за питања непролиферације, Пранај Вади, изјавио да Вашингтону очекује одговор Русије на предлог за састанак упућен 2023. године на коме би се разговарало о Новом СТАРТ-у.
Руски председник је 21. фебруара 2023. године у обраћању Савезној скупштини навео да Русија обуставља учешће у руско-америчком споразуму СТАРТ, истичући да се земља не повлачи из споразума. Он је напоменуо да је, пре повратка на разматрање, потребно схватити на шта претенгују земље као што су Француска и Велика Британија, и како узети у обзир њихове стратешке арсенале, односно укупан ударни потенцијал НАТО-а. Званична нота о суспензији учешћа Русије у Споразуму предата је америчкој страни 28. фебруара.
Почетком јуна 2023. године, Вашингтон је као контрамеру најавио о обустави предаје информација Москви о статусу и локацији њеног стратешког наоружања обухваћеног Споразумом.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала