- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ако затреба - руска нуклеарна тријада је спремна

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаРакетни комплекс пете генерације "Јарс"
Ракетни комплекс пете генерације Јарс - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2024
Пратите нас
Сједињене Државе и НАТО својим дрским и опасним акцијама, усмереним на ескалацију, приморавају Русију да измени нуклеарну доктрину и појача мере нуклеарног обуздавања.
Владимир Јераносјан, руски војни експерт и капетан у резерви, истиче да последњих година земље НАТО-а заоштравају ситуацију око Русије, по целом периметру, а посебно дуж западних граница Русије.
„Видимо ескалацију у области Војводства подласког у Пољској (где ће бити стационирана нова дивизија пољске војске), као и у региону Балтика па све до претњи блокадом Финског залива и целокупне логистике наших градова и лука које се налазе на обали тог залива, укључујући и Санкт Петербург... Има позива пољских и балтичких лидера да Балтик постане унутрашње НАТО море, а сада то чујемо и од Швеђана и Финаца који су постали чланови НАТО-а и који алијанси дозвољавају коришћење своје инфраструктуре, укључујући аеродроме и луке за базирање нуклеарних подморница и других носача нуклеарног оружја. Пре свега мислим на британске подморнице ‘вангард’ са ракетама ‘тридент’, као и потенцијално опасне ратне бродове у Балтичком мору, који могу бити наоружани нуклеарним оружјем“, каже војни експерт.
Према његовим речима, овакви поступци, као и општи курс земаља НАТО-а ка конфронтацији са Русијом, приморавају Москву да размишља о изменама руске нуклеарне доктрине. Такве акције захтевају ревизију доктрине која је одражавала употребу руске нуклеарне тријаде као гарантоване одмазде, додао је он.
Нуклеарна тријада је термин који означава стратешке оружане снаге државе опремљене нуклеарним оружјем, што укључује три компоненте - стратешко ваздухопловство, интерконтиненталне балистичке ракете и нуклеарне подморнице - носаче ракета.
Русија не прети нуклеарним оружјем, али је приморана да предузима додатне кораке у подручју нуклеарног одвраћања.
Јеронсјан подсећа и да Русија и Белорусија спроводе војне вежбе са тактичким нуклеарним оружјем у складу са ситуацијом која се одвија око ове две земље.
Он напомиње да и руско нестратешко оружје може да „охлади усијане главе“ на Западу.
„И нестратешко нуклеарно оружје које се може распоредити бојеве главе на мобилним платформама, а имам у виду наше ‘искандере’, који су од пре неколико година распоређени у Калињинградској области, а сада и у Белорусији, као и одржавање руских нестратешких нуклеарних вежби, тачније њихова друга фаза, која се тренутно одвија у Белорусији уз увежбавање посада наших система ‘искандера’, ангажовање авијације, укључујући Миг-31К са хиперзвучним ракетама ‘кинжал’ – сви ти задаци треба да охладе усијане главе наших потенцијалних противника“, истакао је екпсерт.

Ускоро стиже нова нуклеарна доктрина

У последње време од руских званичника се могу чути најаве да би могло доћи до измене доктрине. Руски председник Владимир Путин је почетком месеца поручио да је руска нуклеарна доктрина „живи инструмент“ и да је могуће је извршити измене уколико је потребно. Према његовим речима, употреба нуклеарног оружја је могућа у изузетним случајевима, у случају угрожавања суверенитета и територијалног интегритета земље, али не мисли да је до таквог случаја дошло.
Путин је нагласио да Русији није потребно нуклеарно оружје за дефинитивну победу у Украјини када постоји таква ствар као што је „руски карактер“. Он сматра да тренутна геополитичка ситуација неће довести до размене нуклеарних удара и полази од тога да до тога никада неће доћи.
Подсетио је и да је тактичко нуклеарно оружје које Москва има четири пута снажније од америчких нуклеарних бомби бачених на Хирошиму и Нагасаки.
Измене у нуклеарној доктрини је ове недеље најавио и заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков, али није желео да открије које одредбе би могле бити измењене, јер пре него што се донесу одређене одлуке, у руској пракси нема прелиминарног извештавања о томе какве промене се могу направити.
„Судећи по ономе што је Путин најавио на форуму у Санкт Петербургу измене доктрине ће се догодити прилично брзо. Дакле, сада можемо само да претпоставимо, нагађамо шта би то могло бити и ништа више од тога - нормативне ствари које ће бити унете у нову нуклеарну доктрину или измене највероватније ће се односити, по мом мишљењу, пре свега на услове за употребу нуклеарног оружја“, каже руски експерт Алексеј Подберјозкин.
Према његовим речима, актуелна руска нуклеарна доктрина предвиђа да се нуклеарно оружје може користити само као одговор на напад нуклеарним или другим оружјем за масовно уништење против Русије или њених савезника, или у случају агресије конвенционалним оружјем која угрожава постојање државе.
Три чланице НАТО-а су нуклеарне силе: САД, Велика Британија и Француска. У оквиру програма поделе, САД имају нуклеарнo оружје распоређено у базама савезничких земаља - Белгији, Немачкој, Италији, Холандији и Турској. Вашингтон задржава апсолутну контролу над оружјем које распоређује.
Осим тога, у Румунији и Пољској инсталиран је амерички антиракетни штит „иџис ашор“. Амерички лансирни системи се из одбрамбених брзо и лако претварају у офанзивне, што представља директну претњу Русији.
Тупољев Ту-160 - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2024
РУСИЈА
Генерација стратега: Русија наставља производњу суперсоничних „белих лабудова“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала