РУСИЈА

Руска царска дијета: Смршајте уз суве шљиве и кавијар

Руски император Александар I (1801-1821) познат је, не само по томе што је победио Наполеона Бонапарту, што му је омогућило да практично сам црта карту Европе прве половине 19. века, већ и по томе да је водио здрав живот. Царев доктор Дмитриј Тарасов саставио је „гастрономску дневну рутину” којој би позавидели много данашњи нутриционисти.
Sputnik
7 ујутро - зелени чај са млеком и тостираним белим хлебом.
Након доручка, цар је ишао у шетњу.
После шетње, у 10 сати, време је било за воћну ужину. Познато је да је цар лети веома волео јагоде, које су током сезоне увек биле на његовом столу.
Изненађујуће, Александар I је ручао тек у 16:00!
Шта је волео?
Пре свега помињу хладну супу од кваса и листова цвекле. Цар је волео и кавијар. Управо за време Александра I овај „егзотични руски производ“ почео је да продире у Европу.
Цар Александар I Романов
Познати руски баснописац Иван Крилов описао је цареву трпезу, где је често био гост.
„Супа за ручак је била сервирана у плитким тањирима, а за друго јело је служена мала пастрмка, комадићи тартуфа и мршава ћурка, коју је било јадно и гледати, а камоли јести”, пожалио се писац на „мршави“ ручак.
А као десерт су лужили пола поморанџе!
У 21:00, после вечерњег јахања, уследио би чај, увек са медом и воћем.
Након тога, цар је два сата радио у својој канцеларији.
Пре спавања, Александар I би попио кисело млеко или појео суву шљиву, без кожице. Ради бољег рада црева.
Познато је да је руски цар веома водио рачуна о свом изгледу, тако да не чуди спартански јеловник којег се држао до краја живота.
Коментар