СВЕТ

Бивши аналитичар ЦИА: Слобода говора у Америци је угрожена

Репресија над руским медијима који се врши у Америци открива страх и несигурност умирућег царства, оценио је бивши аналитичар ЦИА и експерт за борбу против тероризма Стејт департмента Лари Џонсон у изјави за Спутњик.
Sputnik
Подсетимо, САД су оптужиле руску телевизију РТ да Украјина због њеног утицаја не добија довољно подршке у свету и увеле су санкције против медијске групе „Русија севодња“, чији је део Спутњик, и њеног генералног директора Дмитрија Кисељова.
"Чекам да видим да ли ће казнити и мене, на пример, јер сам се усудио да се појавим на РТ и дам коментар. Ово стварно нема везе са реалношћу", рекао је Џонсон, доводећи истовремено у питање утицај ТВ мреже коју подржава Русија а која је прекинула са радом у САД 2022. године.
Други аналитичари сматрају да овај потез америчких власти има за циљ да се појача хистерија поводом "Русијагејта" уочи новембарских председничких избора у САД.
"Ни на врхунцу Хладног рата САД нису предузимале овакве мере према медијима као што је агенција ТАСС или лист 'Правда' ", истакао је Џонсон, додајући да су тада САД биле самоуверене по питању снаге личне слободе, односно нису толико сумњале у себе.
Ово је само знак који указује на одумируће царство које је принуђено да напада друге, истакао је он.
"Једина ствар која може да укине слободу говора је управо ова врста репресија. То је ирационално и поновићу, мислим да је знак слабости и страха САД. Одатле све долази... Сједињене Државе признају да оно са чиме се не могу да се носе јесте - истина", закључио је Џонсон.
РУСИЈА
„Нисам узалуд живела“: Симоњан одреаговала на нове америчке санкције против руских медија
Погледајте и:
Коментар