- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Вашингтон покренуо кампању против руских медија: РТ – кривац што свет не подржава довољно Украјину

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаРТ
РТ - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2024
Пратите нас
САД су оптужиле руску телевизију РТ да Украјина због њеног утицаја не добија довољно подршке у свету и увеле су санкције против медијске групе „Русија севодња“, чији је део Спутњик, и њеног генералног директора Дмитрија Кисељова.

„Један од разлога због којих велики део света не подржава Украјину у толикој мери је широк домет и сфера утицаја РТ“, саопштио је Стејт департмент.

Како тврди шеф Стејт департмента Ентони Блинкен, Вашингтон је добио нове податке према којима је телевизија РТ наводно учествовала у тајним операцијама мешања у послове других земаља, као и у војним набавкама, те да има могућности за то. По његовим речима, такве информације су пружили наводно запослени на телевизији.
Због тога, САД, Велика Британија и Канада покрећу заједничку дипломатску кампању у циљу уједињења партнера широм света како би одговорили на „претњу РТ и других руских инструмената утицаја и дезинформација“, саопштио је Блинкен.
Он је истакао да су америчке дипломате широм света добиле инструкције: морају својим савезницима да пруже „доказе” о томе какве могућности наводно има РТ и како их „користи” у различитим државама.
Истовремено, специјални изасланик и координатор Центра за глобалну сарадњу при америчком Стејт департменту Џејмс Рубин накнадно је саопштио да РТ наводно користе за утицај на изборе у другим земљама. Он тврди да су такви случајеви откривени у Аргентини, Немачкој и Француској.
Ако не успевају да постигну жељени резултат, тврди Рубин, телевизију наводно користе за манипулисање гомилом, изазивање насиља и свргавање власти.
Међутим, званичник није пружио никакве конкретне доказе који потврђују његове тврдње, а Русија је више пута истицала да се не меша у изборне процесе у другим земљама.
Како је рекао Блинкен, власти земаља ће самостално одлучивати како ће одговорити на ту претњу, али САД, додао је, позивају да се „односе према раду РТ на исти начин као према било којој обавештајној активности Русије на својој територији“.
Поред тога, Вашингтон уводи санкције против три структуре и два физичка лица због „тајних руских глобалних операција утицаја, укључујући мешање у демократију и предстојеће изборе у Молдавији“. Блинкен није навео никакве доказе.
Портпарол Беле куће Карин Жан Пјер је саопштила да је могуће да власти САД предузму и друге мере борбе против РТ у будућности.
Америчко Министарство финансија такође је увело санкције против медијске групе „Русија севодња“, чији је Спутњик део, и њеног генералног директора Дмитрија Кисељова.
Министарство финансија такође је наложило да се финансијске трансакције са медијском групом „Русија севодња“ окончају до 13. новембра 2024. године.

Огласила се Захарова

Поводом нових америчких санкција огласила се портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, која је иронично саопштила да се „у САД треба појавити нова професија – стручњак за санкције које су уведене против Русије“.

„Неко мора да прати да се санкције барем не понављају, јер је ово већ други круг за РТ“, написала је Захарова на Телеграму.

Подсетимо, америчко Министарство финансија је 4. септембра саопштило да се уводе санкције медијској групи „Русија севодња“, али и главној уредници групе и РТ Маргарити Симоњан и читавом низу истакнутих руководилаца.
Руско Министарство спољних послова изучава мере америчких власти и припрема одговор на њих.
Маргарита Симоњан - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2024
РУСИЈА
Симоњан поручила Западу: Нећете успети да нас ућуткате
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала