РУСИЈА

Захарова: Осумњичени за атентат на Трампа врбовао авганистанске плаћенике за украјинску војску

Осумњичени за атентат на америчког председничког кандидата Доналда Трампа Рајан Раут раније је врбовао Авганистанце да служе у Оружаним снагама Украјине, написала је на свом Телеграму портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова.
Sputnik
„Још у марту 2023. године новинари ‘Њујорк тајмса’ Џастин Шек и Томас Гибонс пажљиво су прегледали више од сто страница докумената америчких ‘добровољачких група’ у Украјини и интервјуисали више од 30 плаћеника, прикупљача средстава, донатора Оружаних снага Украјине и америчких и украјинских званичника. Међу биографијама потпуних ниткова и улизица које су саставили појављује се презиме... Шта мислите, чије? Рајана Раута – управо оног нападача који је вребао Доналда Трампа у голф-клубу. Бивши грађевинац из Гринсбороа заразио се идејом о испорукама ‘топовског меса’ Оружаним снагама Украјине и почео да тражи регруте међу бившим авганистанским војницима који су побегли од Талибана (покрет забрањен у Русији) у суседне земље. Он је намеравао да их илегално прокријумчари у Украјину из Ирана и Пакистана и чак се хвалио да планира да тамо купи лажне пасоше, пошто је Пакистан ‘веома корумпирана земља’“, пише Захарова.
„Како следи из забележака, Раут је у својим украјинским пословима окупио одлично друштво сународника“, приметила је дипломата.
Према речима Захарове, амерички званичници су „признали новинарима да, према прописима, троше само 10 минута на проверу докумената потенцијалног страног борца“.

„Односно, у редовима Оружаних снага Украјине може да се нађе апсолутно свако и да добије приступ ватреном оружју и експлозиву. Управо зато они обарају авионе са својим ратним заробљеницима и предате им америчке Ф-16. И зато Русија звони на сва звона, скрећући пажњу на проблем нуклеарних електрана, које режим у Кијеву систематски гранатира“, истакла је Захарова.

Састав Оружаних снага Украјине

Према њеним речима, украјински лидер Владимир Зеленски у Украјину „не само што као магнет привлачи некомпетентну руљу, већ се редовима његових неонацистичких милитаната придружују и чисти олоши“.
СВЕТ
Ухапшен осумњичени за атентат на Трампа, ФБИ потврдио да је покушано убиство бившег председника
„И западни читаоци ‘Њујорк тајмса’ и сви остали треба да схвате шта је друга страна разноврсне западне ‘помоћи’ укронацистима. Чак и на нивоу таквих ‘активиста из народа’. И да се замисле шта ће ови људи без икаквих остатака савести радити у својој домовини када им досади да играју браниоце Украјине“, рекла је портпарол.
„Узгред, затим ће се они који преживе вратити у Сједињене Америчке Државе и наставити Раутово дело – да пуцају на своје“, закључила је Захарова.

Нови покушај убиства Трампа

Раније је телевизија „Фокс њуз“, позивајући се на изворе објавила да је због покушаја убиства бившег председника САД ухапшен 58-годишњи Рајан Весли Раут, становник Хаваја.
До пуцњаве је дошло у недељу у голф-клубу где се налазио Трамп. Према полицијском извештају, припадници Тајне службе отворили су ватру на уљеза који се крио у жбуњу. Мушкарац је покушао да побегне аутомобилом, али је ухапшен. На месту где је примећен нађена је јуришна пушка АК-47 са оптичким нишаном, два руксака и камера ГоПро. У истрагу се укључио и ФБИ, америчке власти оцењују инцидент као покушај убиства Трампа.
Ово је већ други покушај убиства Трампа. Први се догодио средином јула током јавног обраћања на митингу у Пенсилванији, када је Трамп погођен у ухо. У пуцњави је погинуо један од гледалаца, педесетогодишњи бивши ватрогасац, а две особе су тешко повређене.
Председнички избори у Сједињеним Америчким Државама одржаће се 5. новембра.
СВЕТ
Путовао у Кијев, свесрдно помагао Украјини: Ко је осумњичени за покушај убиства Трампа
Погледајте и:
Коментар