- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Насловне стране америчке штампе после атентата на Трампа - Sputnik Србија

Бајден разговарао с Трампом, у кући и аутомобилу атентатора нађен материјал за прављење бомби

Пратите нас
Бивши амерички председник Доналд Трамп повређен је када је на њега пуцано на предизборном митингу у Батлеру, у Пенсилванији, а наоружани нападач и један посетилац скупа су убијени, док су две особе тешко рањене. У току је истрага.
Федерални истражни биро идентификовао је 20-годишњег Томаса Метјуа Крукса као "субјекта умешаног" у покушај убиства бившег председника Америке.
Трамп је је у међувремену изашао из болнице, напустио Пенсилванију и слетео у Њу Џерзи, а потом и у Милвоки на четвородневну Републиканску националну конвенцију. Својим присталицама поручио је да се неће предати.
Председник САД Џозеф Бајден разговарао је са Трампом, а како медији јављају, разговор је био кратак и пун поштовања. Нешто касније, Бајден је на брифингу позвао Американце на јединство и саопштио да је наредио брзу истрагу и да тајна служба предузме неопходне мере како би осигурала Трампову безбедност.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
09:24 15.07.2024
Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2024
РУСИЈА
Захарова: Америка гура свет у колапс
09:20 15.07.2024
Да ли је Крукс био члан стрељачког клуба?
Томас Метју Крукс, који је пуцао на Доналда Трампа, био је члан стрељачког клуба "Клертон", рекао је за Си-Би-Ес председник тог клуба Бил Селито, док његови школски другови, међутим, тврде како Крукс није примљен у средњошколски стрељачки клуб јер није био добар стрелац, као и да је био непопуларан и усамљен и трпео вршњачко насиље.
"Првог дана предсезоне заправо није могао ни да погоди мету. Никада нисам мислио да је способан за ово што је направио", изјавио је Џејмсон Мајерс, а преносе амерички медији.
09:12 15.07.2024
08:15 15.07.2024
У интервјуу за „Њујорк пост“ Доналд Трамп је рад припадника тајне службе назвао фантастичним, јер су једним хицем елиминисали нападача.
Такође је рекао да су лекари назвали чудом што је преживео покушај атентата из пушке АР-15.
Бивши амерички председник је такође навео да је актуелни шеф државе Џозеф Бајден био „веома љубазан“ током телефонског разговора и да ће, према његовим речима, „наредити Министарству правде“ да прекине два случаја против њега.
07:39 15.07.2024
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2024
СВЕТ
Прво Трампово појављивање после атентата, најавио промену /видео/
23:02 14.07.2024
Присталице Доналда Трампа - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2024
СВЕТ
Уколико се Америка не дозове себи, прети јој грађански рат
22:03 14.07.2024
Еф-Би-Ај: Нападач на Трампа деловао сам, користио полуаутоматску пушку АР 556
Нападач који је пуцао на Доналда Трампа деловао је сам, и користио је легално купљену пушку коју је купио отац осумњиченог, саопштено је вечерас из Еф-Би-Аја.
„Реч је о полуаутоматској пушки АР 556. Еф-Би-Ај није пронашао никакве индиције да је осумњичени имао неке менталне болести. На напад се гледа и као домаћи терористички акт и као на покушај убиства'“, поручено је из америчке агенције, а преноси Ројтерс.
Наводи се да нема индиција да је нападач пуцао на Трампа из идеолошких разлога, а Еф-Би-Ај прегледа налоге на друштвеним мрежама, корушћено оружје и ДНК узорке као доказе.
„Претње и позиви на насиље већ су у порасту на интернету, а поготово након овог догађаја“, саопштено је из Еф-Би-Аја.
21:17 14.07.2024
Трампове присталице на месту митинга, после атентата - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2024
РУСИЈА
Три верзије - ко или шта стоји иза атентата на Трампа
20:21 14.07.2024
Бајден наложио да истрага буде брза
Амерички председник Џо Бајден обећао је да ће истрага о покушају убиства његовог претходника Доналда Трампа бити брза.
„Наложио сам да истрага буде темељна и брза“, рекао је Бајден на брифингу.
Он је позвао Американце на јединство и наредио тајној служби да предузме неопходне мере како би осигурала Трампову безбедност.
20:17 14.07.2024
Хеликоптер надлеже место на којем је рањен Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2024
СВЕТ
Питања без одговора: Да ли је Тајна служба поштовала безбедносне протоколе на Трамповом митингу?
19:45 14.07.2024
Трамп намерава да прикупи милион долара за породицу убијеног шефа ватрогасца
Организациони тим председничке кампање бившег председника САД Доналда Трампа покренуо је GoFundMe - прикупљање донација за подршку жртвама и њиховим породицама пуцњаве у Батлеру у Пенсилванији, а којој су се одмах одазвали бивши председнички кандидат републиканац Вивек Рамсвами и Трампова ћерка.
GoFundMe је промовисан и на друштвеним мрежама како би се лакше дошло до милион долара намењих породици убијеног и породицама рањених који су, како преносе медији, у критичном стању.
18:31 14.07.2024
Пентагон: Нападач на Доналда Трампа није имао никакве везе са војском
Пентагон је потврдио да нападач на бившег председника САД Доналда Трампа, Томас Метју Крукс није имао никакве везе с војском.
"Потврдили смо са сваком од грана војне службе да не постоји војна припадност осумњиченог са тим именом или датумом рођења у било којој грани, активној или резервној компоненти у њиховим одговарајућим базама података", рекао је портпарол Пентагона, генерал-мајор Патрик С Рајдер, пренео је Би-Би-Си.
18:08 14.07.2024
Доналд Трамп са раном после атентата - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2024
СВЕТ
Идеја да је Трамп сам себи организовао атентат – бесмислена будалаштина!
18:07 14.07.2024
Меланија Трамп - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2024
СВЕТ
Меланија Трамп се огласила после атентата
17:52 14.07.2024
У кући и аутомобилу нападача на Трампа пронађен материјал за прављење бомби
У кући и аутомобилу мушкарца осумњученог за покушај убиства бившег председника САД пронађени су материјали за прављење бомби, рекли су неименовани полицијски званичници за АП.
Аутомобил којим је управљао осумњичени нападач на Трампа, Томас Метју Крукс, био је у суботу паркиран у близини Трамповог предизборног митинга у Пенсилванији.
Претходно су медији пренели да је оружје које је нападач користио припадало његовом оцу.
17:30 14.07.2024
Амерички медији: Разговор Бајдена и Трампа после атентата био добар, кратак и пун поштовања
Извор који има сазнања о позиву председника САД Џозефа Бајдена бившем председнику Доналду Трампу након атентата описао је разговор између ривала као добар и кратак и пун поштовања.
Два висока званичника Беле куће су слично описали позив, али су одбили да изнесу детаље о разговору, пренео је Си-Ен-Ен.
Високи званичник Беле куће рекао је да су Бајден и Трамп разговарали телефоном, при чему је Бајден желео да разговара директно са својим ривалом.
Бајден је поновио своју тврдњу да нема места или толеранције за политичко насиље и уверио Трампа да је дао смернице безбедносним агенцијма да спроведу истрагу у потпуности.
Пре овог позива, њих двојица годинама нису разговарали директно.
17:14 14.07.2024
17:13 14.07.2024
Пронађен експлозив у аутомобилу осумњиченог за атентат на Трампа
Америчке агенције за спровођење закона пронашле су експлозивне направе у аутомобилу осумњиченог за пуцњаву на митингу бившег шефа Беле куће Доналда Трампа, објавио је „Волстрит џурнал“, позивајући се на изворе.
Према њиховим информацијама, аутомобил је био паркиран у близини места митинга.
„Еј-Би-Си њуз“ преноси, позивајући се на своје изворе, да је пушка којом је пуцано на Трампа купљена легално. Наводно, трагови оружја воде до оца осумњиченог.
17:00 14.07.2024
Доналд Трамп после атентата - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2024
СВЕТ
Осам конгресмена сматра Бајдена кривим за атентат на Трампа
14:04 14.07.2024
Атентатор на Трампа: Гласач републиканаца, освојио математичку награду
Наоружани нападач Томас Метју Крукс, осумњичен за напад на бившег председника САД Доналда Трампа током његовог предизборног митинга у Батлеру, у Пенсилванији, становао је близу места атентата, а регистрован је као 20-годишњи гласач републиканаца, који је дао донацију од 15 долара једној организацији наклоњеној Демократској странци.
Државна евиденција бирача показује да је Крукс био регистрован као присталица републиканаца, а предстојећи избори 5. новембра би били први на којима би 20-годишњи Крукс могао да гласа, преноси Ројтерс.
Атентатор на бившег председника САД Доналда Трампа је живео у месту Бетел Парк, на сат вожње, односно око 80 километара јужно од Батлера, где се одржавао Трампов митинг, пренео је раније Ци-Ен-Ен.
Утврђено је да је Крус 2021. године када је имао 17 година донирао 15 долара за ActBlue, политички акциони комитет који прикупља новац за левичаре и демократске политичаре. Донација младог Крукса је била намењена за Пројекат прогресивне излазности, националну групу која анимира демократе да гласају.
Томас Крукс је дипломирао 2022. године у школи Бетел Парк, а према писању локалних медија добио је награду од 500 долара као "звезда" националног такмичења из математике. На видео снимку са церемоније доделе диплома 2022. године види се да Крукс прима диплому, уз аплауз окупљених у сали средње школе.
Круксов отац, Метју Крукс (53) рекао је за Ци-Ен-Ен да покушава да схвати шта се догодило и чека да обави разговор са полицијом пре него што јавно проговори о свом сину.
Припадници ФБИ су потврдили да Крукс није носио лична документа на месту пуцњаве и морао је бити идентификовани другим методама.
"С обзиром на то да нападач није имао никакву идентификацију при себи, агенти су морали да провере његов ДНК и добију биометријску потврду идентитета", изјавио је раније данас Кевин Ројек, специјални агент задужен за теренску канцеларију ФБИ-а у Питсбургу.
Дневник УСА Тудеј је известио да су десетине полицијских возила била паркирана испред објекта који је наведен као место пребивалишта Томаса Крукса, а на тој локацији су били и агенти националног Бироа за алкохол, дуван, ватрено оружје и експлозив, као и одред за демонтирање експлозивних направа.
Око плаца где се налази Круксова кућа данас стоји жута полицијска трака.
Према званичним подацима надлежних безбедносних служби, Крукс је пуцао на Трампа са крова оближње зграде изван безбедносног појаса око локације на којој се одржавао митинг, а потом су га ликвидирали агенти Тајне службе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала