СВЕТ

Ердоган: САД не желе Украјину у НАТО

Сједињене Америчке Државе и бројне чланице НАТО-а не желе да Украјина буде чланица блока, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.
Sputnik

„САД, пре свега, не желе да Украјина постане чланица НАТО-а. Низ чланица Северноатлантске алијансе не желе придружење Кијева блоку. Треба да донесемо одлуку на основу чињеница које видимо. Полазећи од тих факата, видимо да ово питање (предлог за ступање Украјине у НАТО) није питање које треба донети усијане већ хладне главе. Када доносимо одлуке, узимамо у обзир ставове свих чланица и одлучујемо на основу тога“, рекао је турски лидер у интервјуу ТВ Ен-Би-Си, одговарајући на питање о ставу Турске на тему придружења Украјине НАТО-у.

Поред тога, кад су у питању односи са Русијом, Ердоган је истакао да су односи са Москвом вишедимензионални, сарадња две земље се наставља, економски односи се проширују.
„Наши односи са Русијом су вишесмерни: политички, економски, културни, повезани са одбрамбеном индустријом“, нагласио је турски председник.
Претходно, генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је 5. јула изразио наду да ће Украјина постати чланица Северноатлантске алијансе до 2034. године.
Специјална операција у Украјини
Амерички медији: Постоје несугласице у НАТО-у око чланства Украјине
Погледајте и:
Коментар