- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

„Не желимо нове Минске споразуме“: Столтенберг открио план НАТО за Украјину

© Sputnik / Лола ЂорђевићЈенс Столтенберг
Јенс Столтенберг  - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2024
Пратите нас
НАТО не жели Минске споразуме-3, већ жели да Украјина стекне способност да обуздава Русију. Да би се постигло мирно решење украјинског сукоба за преговарачким столом, Кијеву треба испоручити још оружја, изјавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг на конференцији за новинаре уочи самита организације у Вашингтону.
„НАТО не жели Минске споразуме-3. НАТО жели окончање агресије Русије како би Украјинци (затим) могли да обуздавају (Москву)“, поручио је он.
Столтенберг је истакао да је ситуација за преговарачким столом блиско повезана са ситуацијом на бојном пољу. Због тога, према његовим речима, ако Северноатлантска алијанса жели праведно решење постигнуто током преговора, треба да пружи још већу војну подршку Кијеву.
Он је такође потврдио да ће главна тема самита НАТО у Вашингтону који ће се одржати од 09-11. јула бити подршка Украјини, конкретно испоруке оружја и обука украјинских војника.
„Украјина мора да победи и потребна јој је наша стабилна помоћ“, истакао је Столтенберг.
Он је још најавио да ће НАТО преузети лидерску улогу у координисању највећег дела међународне подршке, истакавши да „тиме Алијанса неће постати део сукоба, већ ће то ојачати самоодбрану Украјине“.
Столтенберг очекује да ће чланице НАТО на самиту договорити издвајање најмање 40 милијарди евра годишње за војну подршку Кијеву.
Поред тога, он је најавио да ће државе НАТО на самиту донети одлуку о јачању колективне одбране и безбедности, укључујући даље унапређивање противракетне одбране.
Столтенберг је такође рекао да се нада да ће Украјина постати „савезница“ Алијансе до 2034. године.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала