Подземно склониште од микроба: Изградња бункера – привредна грана у вртоглавом успону

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Уђи у базу фотографијаБункер, склониште
Бункер, склониште - Sputnik Србија
Пратите нас
Пандемија вируса корона готово је сахранила бројне индустријске гране, али некима је донела и процват. Изградња склоништа и бункера је једна од њих.

Тржиште подземних склоништа пролази кроз период невиђеног раста захваљујући пандемији коронавируса.

Клајд Скот, оснивач тексашке компаније „Рајзинг С“ каже да је ових дана примио значајан број наруџби својих производа.

Додаје да све више и више људи поставља питања о његовим производима, а пораст интересовања за бункере и подземна склоништа оцењује речима – „без преседана“.

„Рајзинг С“ има разноврсну понуду. Најјефтинији, једнособни челични мини бункер са једним креветом на спрат, кухињским пултом и шпоретом и тоалетом кошта 39.000 долара. Најлуксузнија верзија склоништа са теретаном, сауном, базеном, кугланом, стрелиштем и гаражом кошта 8,3 милиона долара.

Клајд Скот који је изградио атомска склоништа за Кање Веста и Ким Кардашијан претходно је имао раст пословања због политичких разлога. У интервјуу из 2108. године рекао је да му је потражња скочила пет до седам пута после победе Доналда Трампа на председничким изборима. Ово је први пут да му је пословање подстакнуто здравственом кризом.

Скот је убеђен да бункери могу бити ефикасна заштита од вируса корона јер док боравите у њима немогуће је остварити комуникацију са „вањским светом“. Ипак, упозорава да не би требало занемарити ни савете здравствених радника – социјално дистанцирање, често прање руку и не додиривање лица.

Рон Хабард, власник тексашке компаније „Атлас сурвајвл шелтер“ такође примећује да је порастао број поруџбина са избијањем пандемије коронавируса.

Хабард, чија је компанија једна од највећих у Сједињеним Државама, убеђен је да је „вирус само помогао људима да донесу одлуку“ да купе склониште.

Дејвид Дејвис, директор маркетинга „Ју-ес сејф рум“ из Северне Каролине каже да Американци све више схватају да је безбедност, било да је угрожена природним катастрофама или нуклераном или биолошком претњом, „неопходна мера предострожности“ за сваку породицу.

САД су трећа навише погођена држава епидемијом коронавируса на свету, после Кине и Италије, са око 69.000 оболелих и 1.050 умрлих, према подацима Џон Хопкинс универзитета.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала