Шта пише у споразуму о сарадњи Београда и Приштине

© Фото : Спутњику уступио Кабинет председника РСПоследња страна Споразума о економској нормализацији на столу у Белој кући
Последња страна Споразума о економској нормализацији на столу у Белој кући - Sputnik Србија
Пратите нас
У Овалној соби Беле куће у Вашингтону делегације Београда и Приштине потписале су 4. септембра споразум о нормализацији економских односа. Потписана су два билатерална документа, између Србије и САД и између Приштине и САД, и у њима Приштина није поменута као субјекат међународног права.

Споразум, у који је Спутњик имао увид, у име Србије потписао је председник Александар Вучић, испред САД председник Доналд Трамп, а привремене институције у Приштини представљао је косовски премијер Авдулах Хоти.

Србија (Београд) и Косово (Приштина) слажу се да унапреде економску нормализацију односа чинећи следеће:

1. Обе стране ће спровести споразум о ауто-путу Београд–Приштина, потписан 14. фебруара 2020.

2. Обе стране ће спровести споразум о железници Београд–Приштина, потписан 14. фебруара 2020.

(Као додатак овоме, обе стране ће се обавезати на заједничку студију о изводљивости у вези са опцијама којима би се железничка инфраструктура Београд–Приштина повезала са луком на мору на Јадрану.

3. Косово (Приштина) и Србија (Београд) радиће са америчком Међународном корпорацијом за финансијски развој (ЕXИМ) на меморандуму разумевања како би се операционализовало следеће:

  •  Ауто-пут Мира
  •  Железничка веза између Приштине и Мердара
  •  Железничка веза између Ниша и Приштине
  •  Обезбеђивање финансија за подршку неопходним зајмовима за мале и средње бизнисе (СМЕ)
  •  Додатни билатерални пројекти
  •  Стално представништво америчке Међународне развојне финансијске корпорације у Београду, Србији.

4. Обе стране ће отворити и учинити оперативним заједнички објекат на прелазу Мердаре.

5. Обе стране ће се прикључити „мини Шенген зони“, коју су најавиле Србија, Албанија И Северна Македонија у октобру 2019. године, и у потпуности користити њене бенефите

6. Обе стране ће узајамно признавати дипломе и професионалне сертификате.

7. Обе стране ће се сложити да раде са америчким Министарством енергетике и другим меродавним институцијама владе САД на изради студије о изводљивости у циљу дељења језера Газиводе/Ујма, као поузданог извора воде и енергије.

8. Обе стране ће диверсификовати њихове изворе снабдевања енергије

9. Обе стране ће у својим мрежама мобилне комуникације забранити употребу 5Г опреме коју испоручује непроверен продавац. Тамо где је таква опрема већ присутна, обе стране ће се обавезати на њено уклањање и друге напоре на медијацији тако да то буде правовремено.

10. Обе стране ће повећати надзор путника у ваздушном саобраћају, дељење информација између себе и у оквиру шире америчке сарадње на Балкану. Стране ће се обавезати на унапређивање технологије за борбу са незаконитим активностима, спровођењем и операционализовањем система за надзор и информације ПИСЦЕС, АПИС, АТС-Г и СРТФ, које су обезбедиле САД.

11. Обе стране се обавезују да штите и унапређују верске слободе, укључујући обновљену међуверску комуникацију, заштиту верских објеката и спровођење судских одлука које се односе на Српску православну цркву. Стране се обавезују да наставе повраћај имовине јеврејских жртава Холокауста која досад није потраживана.

12. Обе стране се обавезују на убрзавање напора на проналажењу и идентификацији посмртних остатака несталих особа. Обе стране се обавезују на идентификовање и дугорочно спровођење трајних решења за избеглице и интерно расељене особе. Обе стране се обавезују да успоставе место контакта које ће водити ове напоре између надлежних министарстава и координисати их између Београда и Приштине које ће на годишњем нивоу давати информације о броју решених случајева и оних који су још увек у процесу решавања.

13. Обе стране ће радити са 69 земаља које криминализују хомосексуалност како би утицале да те земље декриминализују хомосексуалност.

14. Обе стране се обавезују да Хезболах у потпуности сврстају под терористичку организацију и да у склопу својих јурисдикција у потпуности спроводе мере на ограничењу његових операција и финансијских активности.

15. Косово (Приштина) ће се сложити да спроведе једногодишњи мораторијум на захтеве за чланство у међународним организацијама. Србија (Београд) ће се сложити да спроведе једногодишњи мораторијум на њену кампању повлачења независности и уздржати од тога да званично или незванично захтева од било које земље или међународне организације да не призна Косово (Приштину) као независно. Обе споразума ступају на снагу тренутно.

16. Србија (Београд) сагласна је да отвори трговинско представништво и представништво државног министарства у Јерусалиму 20. септембра 2020. И да своју Амбасаду пресели у Јерусалим до 1. јула 2021.

* У документу који је потписала Приштина у тачки 16 дотле стоји: Косово (Приштина) и Израел слажу се да се међусобно признају.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала