Русија привремено ограничава извоз свих врста житарица

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаПродаја хељде у продавници у Симферопољу
Продаја хељде у продавници у Симферопољу - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је од 20. марта увела привремена ограничења на извоз свих врста житарица на период од десет дана, наводи се у писму заменице директора руске Агенције за фитосанитарни надзор Јулије Швабаускене регионалним филијалама ове агенције.

„Федерална служба за ветеринарски и фитосанитарни надзор од 20. марта 2020. на период од десет дана уводи привремену забрану извоза свих врста житарица све до посебних упутстава радне групе Државног савета Руске Федерације за спречавање ширења нове коронавирусне инфекције у Русију“, пише у документу.

Трговински ланци у Русији од почетка марта, услед вести о ширењу коронавируса и повећању курса главних валута, бележе повећану потражњу грађана за неким дуготрајним прехрамбеним производима. Премијер Русије Михаил Мишустин истакао је да у Русији има довољно хране и да власти предузимају све мере како у продавницама не би било празних полица.

Генерални директор аналитичког центра „Прозерно“ Владимир Петриченко сматра да су привремена ограничења извоза житарица из Русије уведена као превентивна мера, јер на домаћем тржишту нема дефицита ових производа, а обим извоза је мали.

Он је додао да је немогуће предвидети колико дуго забрана може трајати у тренутној ситуацији. 

Пандемија коронавируса

Кинеске власти су 31. децембра обавестиле Светску здравствену организацију о епидемији непознате упале плућа у граду Вухан у централном делу земље. Кинески стручњаци утврдили су 7. јануара узрочника болести — то је коронавирус 2019-нЦоВ (2019-nCoV), који је касније добио званичан назив КОВИД-19.

Светска здравствена организација 11. марта прогласила је епидемију новог коронавируса за пандемију. Први случајеви заразе овим коронавирусом забележени су крајем 2019. у Кини. Према најновијим подацима у свету је заражено више од 353 хиљаде људи, око сто хиљада се опоравило, а скоро 15,5 хиљада је умрло.

Пратите на Спутњику најновије информације о пандемији коронавируса КОВИД-19.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала