Путин: Штитићемо своје националне интересе, нема опроштаја онима који смишљају агресивне планове

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаПрезидент РФ ВРуски председник — врховни врховни командант оружаних снага Русије Владимир Путин говори на војној паради поводом обележавања 76. годишњице победе у Другом светском рату, на Црвеном тргу у Москви.. Путин на военном параде в честь 76-й годовщины Победы в ВОВ
Президент РФ ВРуски председник — врховни врховни командант оружаних снага Русије Владимир Путин говори на војној паради поводом обележавања 76. годишњице победе у Другом светском рату, на Црвеном тргу у Москви.. Путин на военном параде в честь 76-й годовщины Победы в ВОВ - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2021
Пратите нас
Русија ће одлучно штитити своје националне интересе, нема опроштаја за оне који смишљају агресивне планове, изјавио је руски председник Владимир Путин током говора на Црвеном тргу, где се одржава Парада победе поводом 76. годишњице победе у Другом светском рату.
Путин је честитао празник грађанима Русије уз поруку да ће Русија увек памтити да је управо совјетски народ учинио величанствени подвиг у борби против нацизма.
„Увек ћемо памтити да је тај величанствени подвиг учинио управо совјетски народ. У најтежем ратном времену, у одлучујућим биткама које су одредиле исход борбе против фашизма, наш народ је био сам, сам на мукотрпном, херојском и пожртвовном путу до победе“, изјавио је председник Русије.
Како је рекао председник, нема опроштаја и оправдања за оне који спроводе агресивне планове, антисемитизам и русофобију.
„Рат је донео толико неподношљивих искушења, туге и суза да је то немогуће заборавити. А нема опроштаја и оправдања за оне који поново размишљају о агресивним плановима. Скоро век нас дели од догађаја када се у центру Европе монструозна нацистичка звер дрзнула и добила предаторску снагу. Све циничније су се чуле пароле о расној и националној надмоћи, антисемитизму и русофобији. Споразуми који су за циљ имали да зауставе срљање ка светском рату лако су прецртани“, рекао је Путин.
Много тога из идеологије нацизма поново покушава да се активира у свету, појављују се „огранци остатака казнених одреда“, а има и покушаја ревидирања историје, оправдавања издајника и злочинаца на чијим је рукама крв стотина хиљада цивила, рекао је руски лидер. С тим у вези,  додао је да „наш народ сувише добро зна чему то води“.
„Историја захтева да извучемо закључке и поуке. Али, нажалост, много тога из идеологије нациста, оних, који су били опседнути бесмисленом теоријом о својој супериорности, поново покушава да се активира. Притом, не само различите врсте радикала и група међународних терориста“, упозорио је Путин.
Путин је поручио да Русија доследно штити међународно право и да ће чврсто бранити своје националне интересе и безбедност народа.
Према речима председника, совјетски народ донео је историјску пресуду нацизму и победио фашизам.
„Одговор на инвазију нацистичких хорди био је заједнички, застрашујући, неодољиви осећај одлучности да се инвазија одбије, да се учини све да непријатељ буде поражен, како би злочинци и убице претрпели неизбежну и праведну казну. Совјетски народ је испунио ову свету заклетву, одбранио домовину, ослободио земље Европе од фашизма и изрекао историјску пресуду нацизму“, рекао је Путин.
Спутњик је Параду победе пратио из минута у минут, а на нашем сајту и друштвеним мрежама можете погледати и снимак целе параде.
Целу параду победе са Црвеног трга из Москве погледајте са српским преводом на нашем Јутјуб каналу:
Прочитајте још:
 
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала