Из Бакуа за Спутњик: Пиксијева Србија је топ — само да не потценимо Азербејџан, у томе смо шампиони

© Sputnik / Радоје ПантовићФилип Костић
Филип Костић - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2021
Пратите нас
Фудбалери Србије ће у уторак од 18 часова одиграти меч трећег кола квалификација за Светско првенство, а ривал ће им бити, традиционално незгодан противник - Азербејџан.

Изабраници Драгана Стојковића Пиксија „купили“ су јавност срчаношћу и тимским духом, с обзиром на то да су у уводним мечевима са Ирском (3:2) и Поргугалијом (2:2) успели да се „врате у живот“ после примљених голова. То дуго није била одлика нашег националног тима.

Знали су „орлови“ у прошлости, и те како да киксну против „азера“, а Спутњик спорт је помоћ у најави утакмице затражио од Бранимира Субашића, бившег шпица Црвене звезде и репрезентативца Азербејџана, који је каријеру градио у поменутој земљи.

​Фудбалска Србија памти шамар у Бакуу из 2003. године, када су „пилиће“ селектора Дејана Савићевића шокирали Гурбан Гурбанов и Фарук Исмајлов (2:1), за једину победу у квалификацијама за Европско првенство у Португалији 2004. године. Поменути Гурбанов, претходно је био двоструки стрелац у Подгорици у, такође, шокантном ремију 2:2. Била су то једина четири бода Азербејџана у читавим квалификацијама.

Ипак, тај Азербејџан више не постоји, Гурбанов је отишао у пензију давне 2006. године, па Србија може да одахне.

То је за Спутњик из Бакуа поручио Бранимир Субашић, који је тамо са делегацијом Фудбалског савеза Србије.

​„Овде сам у улози домаћина и госта. Да, да, сви памтимо чувеног Гурбана Гурбанова, али сада су нека друга времена. Моје мишљење је да је Србија безусловни фаворит. Само је битан приступ игри. Ово што су момци у последње две утакмице приказали је топ. Мени се свидело, супер фудбал, супер однос, супер све. Изуетно добра енергија, само је уз то битан приступ. Никога не смете да потцените, у том случају нема грешке“, почиње рапорт за Спутњик из далеког Закавказја Субашић.

​Србија је после двоструког бламирања успела да наниже три победе против Азербејџана у три одмеравања снага, па сада сви очекују наставак те серије. Субашић истиче да су две репрезентације сличног просека година, али да је разлика у квалитету огромна, с тим што теба бити изузетно опрезан, томе нас је учила историја.

Кристијано Роналдо на мечу Србија-Португалија - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2021
Роналдова капитенска трака на аукцији за Гаврилову победу!
 „Просек година оба тима је око 25, али, квалитет је на страни Србије уз дужно поштовање. Фудбал је непредвидив. Битан је однос, ми смо шампиони по томе да се опустимо пред те неке лаке утакмице“, упозорава Субашић.

Београђанин који је свој фудбалски пут почео да крчи од Железника, преко Француске, а врхунац каријере је доживео у Азербејџану, где је бранио боје Нефчи Бакуа, Габале, Казар Ланкарана, Карабага, не крије да је одушевљен оним што су досад приказали Пиксијеви „орлови“.

Управо на томе базира оптимизам пред двобој трећег кола квалификација за Мундијал у Катару 2022. године.

 „Супер ми изгледа ова Пиксијева Србија.  Утакмица с Португалијом ме је лично одушевила. У другом полувремену. Игра, залагање, ма генерално све... Изгледало је као да смо ми прваци Европе, а не Португалци. Само са таквим односом да наставимо, квалитет имамо и он је неоспорно јак. Само приступ игри да буде најбољи могући и ту нема грешке. Пикси се очекивано поставио као ауторитет, види се нека друга енергија“, истиче некадашњи нападач Црвене звезде.

Субашић је имао само речи хвале на рачун Александра Митровића, који је на челу вечне листе стрелаца са 39 голова надмашио Стјепана Бобека.

„Митар је бомба, ракета. Један прави центарфор. За мене је он одличан, као и мали Влаховић, Павловић... Ма добри су сви, генерално. Додуше, има ту још мало неких ствари које треба да се исправе, има ту ситница. А Митар, ма он је 'мачка' једна и свака му част на свему што ради. Заслужује и већи клуб од Фулама“, сматра наш саговорник.

Александар Митровић прославља гол против Португалије, рекордни 39. у дресу репрезентације - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2021
Бог, лопта и Србија — све што треба једном дечаку из народа да заплаче од среће

На питање да ли би Србија требало посебно да обрати пажњу на неког фудбалера из табора Азербејџана, како јој се не би поновио Гурбан Гурбанов из 2003. године, Субашић је одговорио:

„Нема! Ово је млада екипа, у којој је тренутно смена генерација. Млади су играчи, можда Емрели, али није ни он ништа посебно. Углавном су то играчи који наступају у домаћем првенству, уз дужно поштовање, нема ту ништа посебно. Можда као колектив, Италијан је тренер, они знају да им долази Србија и знају каква је ситуација Србије. Понављам, само наш приступ да буде прави и победа не би требало да буде доведена у питање. Мада, фудбал је непредвидив, не можете ником ништа да гарантујете. Само односом и квалитетом се све заслужује, не смете да потцените противника. Ни Азербејџан, ни Луксембург, никога. Дати 100 одсто тих 95 минута колико траје меч, концентрисати се максимално и нема грешке. Србија је далеко квалитетнији тим“, поручио је Бранимир Субашић, који тренутно с породицом живи и ради у Београду где има приватну фирму, која нема везе с фудбалом.

► Српски фудбалски ратник – срушио је „велику Албанију“ и спасао Србију пораза који би је скупо коштао

► Шта се дешава у Шпанији због тзв. Косова?

► Пикси је ставио тачку на приче о Роналду – шта се беше десило у Београду 2019. године? /видео/

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала