Бајден пао на тесту: Израелски експерт о „ситуацији без преседана“

Пратите нас
Политика администрације америчког председника Џоа Бајдена нехотице је допринела смртоносном кругу непријатељстава у Израелу и Гази, сматра израелски аналитичар. Ескалација сукоба је тест и Бајден није прошао, рекао је професор Ејтан Гилбоа, стручњак за америчку политику на Блиском истоку са Универзитета Бар-Илан.
Бајденове грешке почеле су и пре него што је испаљена прва ракета у тренутном сукобу на Блиском истоку, пише јерусалим пост.
Још у фебруару, Бајден је укинуо означавање Хута који подржавају Иран у Јемену као глобалну терористичку организацију. 
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2021
Трамп се хитно огласио: Бајден је крив за нападе у Израелу
Израелски аналитичар сматра да је председник Америке веровао да ће тај потез смањити насиље у Јемену и против Саудијске Арабије, иако је то дало супротан резултат.
„Ако сте терористичка организација, а не радите ништа и против вас се укину санкције, то значи да можете да радите шта год желите“, рекао је Гилбоа за Јеусалим пост.
„Друге терористичке организације на Блиском Истоку, попут Хамаса, гледају ово и кажу: То САД раде? Врло добро. Можемо то да искористимо“, додао је он.
Потом је у априлу Бајден објавио да ће Америка вратити Палестинцима око 235 милиона долара помоћи коју је повукао бивши председник САД Доналд Трамп. Отприлике две трећине новца даје се Агенцији за помоћ и рад Уједињених нација, коју је Трамп укинуо 2018. године јер је повезана са тероризмом.
„Хамас и Исламски џихад гледали су ово и говорили себи да ако САД безусловно обнове ову помоћ, онда можемо да радимо шта год желимо“, објаснио је Гилбоа. 
Усред насиља, америчка администрација је такође показала неразумевање ситуације, укључујући, како каже Гилбоа, лажно изједначавање Израела са Хамасом и Исламским џихадом. 
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2021
Ердоган: Мобилисаћу цео свет против Израела
„Позивамо на деескалацију свих страна“, рекао је у уторак портпарол Стејт департмента Нед Прајс.
„Ова ситуација без преседана далеко је од завршетка и ово је време провере Бајденовог пријатељства. Став америчке администрације за сада је прилично разочаравајући", закључио је израелски професор.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала