Ана Брнабић: Ко прекрши самоизолацију, прети му до 12 година затвора

© Tanjug / TANJA VALICАна Брнабић
Ана Брнабић - Sputnik Србија
Пратите нас
Сви наши стручњаци се слажу да је почео тренд убрзавања коронавируса у Србији и наредни дани су изузетно важни, због чега ми је драго да смо увели ванредне мере како бисмо заштитили првенствено старије као најугроженију групу, рекла је премијерка Ана Брнабић

Ступила је на снагу мера забране кретања за старије од 65 година и ситуација је по том питању боља него раније. Хвала нашим старијим суграђанима на томе, рекла је Брнабић

Додала је да тренутно имамо око 6.000 волонтера који ће обилазити најстарије и носити им помоћ и позвала и друге да се јаве, „јер ово неће кратко трајати“, додала је.

„Поред њих, имамо и 1.700 припадника Црвеног крста, који уз припаднике Сектора за ванредне ситуације успостављају телефонске линије и целу логистику. Помоћ је највише била тражена за доставу и куповину намирница и лекова, за уобичајене дневне ствари као што је бацање смећа или шетање кућних љубимаца“, навела је премијерка.

Казала је да се са Поштом и Војском Србије ради на решењу како да се пензионерима достављају пензије на руке.

Муче нас повратници из иностранства, враћају се и они који знају да су заражени

Једна ствар која наставља да нас мучи су наши грађани, повратници из иностранства рекла је премијерка.

„И поред свих апела да остају у земљама у којима живе и да се не враћају у Србију, јер је тешко пратити њихово кретање, а морају да остају у карантину, они нису услишени, тако да данас имамо гужву на границама. Данас су колоне на прелазима Хоргош и Батровци биле по 15, 20 километара“, рекла је Брнабић.

Празне улице Кикинде због коронавируса - Sputnik Србија
Кикинда српски Вухан: Највеће жариште короне у Србији има посебне мере

Додала је да се до 8 часова данас у Србију вратило више од 65.000 наших држављана, а то је било пре последњих гужви, рекла је Брнабић и навела да ће то бити посебан безбедносни изазов.

Брнабић је додала да из иностранства долазе и људи којима је потврђено да имају коронавирус, да снижавају температуру лековима, али да их ми стављамо у карантин или их хоспитализујемо.

Због тога смо одлучили да пооштримо мере и санкције како бисмо заштитили општу популацију, рекла је.

Ко прекрши самоизолацију, биће затворен у један од три објекта

Брнабић је навела да су одређена три објекта, У Вршцу, Пожаревцу и Пироту, у које ће бити смештани они који прекрше меру самоизолације и обезбеђиваће их припадници затворске страже.

Како је додала, онима који прекрше самоизолацију и заразе друге особе, прете им затворске казне од једне до осам година. Ако зарази другог и узрокује му смрт, може му се изрећи казна од две до 12 година затвора.

„Отварамо и карантин у Моровићу, на граници са Хрватском. Они који се враћају у Србију и немају доказ да могу да обезбеде смештај у Србији, иду директно у тај карантин”, рекла је Брнабић.

Три нова случаја у Београду, два у Ужицу, један у Врању

Брнабић је рекла да је од шесторо новозаражених, по последњем извештају, троје из Београда, двоје из Ужица и један из Врања.

Додала је да је од 89 оболелих, шесторо на респиратору, с тим што је један од тих шесторо од раније на респиратору због сезонског грипа.

Почели смо да празнимо болницу „Драгиша Мишовић“ и Клинику за пулмологију како бисмо их спремили за прихват потенцијално оболелих, додала је премијерка.

Успели смо да успоримо епидемију, имамо све најмодерније лекове

Др Мијомир Пелемиш рекао је да смо „успели да успоримо епидемију”

„Волео бих да немамо ниједног пацијента на респиратору, али гледајући друге земље, мислим да смо ми успели да успоримо епидемију. Ко год је на респиратору је животно угрожен, али не значи да ће да умре”, рекао је он.

Радници у заштитним оделима дезинфикују ходник на аеродрому у Даегуу у Јужној Кореји - Sputnik Србија
Директор немачког института објаснио своју прогнозу о двогодишњој пандемији

Додао је да Србија има сву терапију коју против коронавируса користи цео свет, сем једног лека који је у фази клиничког испитивања и није регистрован.

„Како ће се кретати епидемија, то су пророчанства. За нас је опасност да се појави велики број оболелих, али спремни смо и за то. Имамо спремних 6.000 кревета, али не желимо да имамо толико болесника”, рекао је др Пелемиш и додао да морамо да схватимо да смо у сви у опасности

Он је објаснио да су од кинеских стручњака сазнали да је особа у коју уђе вирус заразна два дана пре почетка болести и представља опасност по друге.

Премијерка је рекла како је циљ да Србија има 10.000 спремних лежајева за могуће оболеле.

Стижу средства за дезинфекцију

Председница Владе Србије  најавила је да ће сутра имати добре вести у вези доступности средстава за дезинфекцију и да ће грађанима бити на располагању безбедне количине.

Она је рекла да је пронађено решење за највећи проблем и да ће грађани у наредних 48 сати имати на располагању прилично безбедну количину дезинфекционих средстава.

„Неће постојати проблем”, подвукла је она.

Указала је да за викенд очекујемо прве значајне донације заштитне опреме и других апарата из Кине, које је обезебдио председник Александар Вучић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала