Трамп о споразуму: Огроман помак! /видео/

© AP Photo / Evan VucciПредседник САД Доналд Трамп током церемоније потписивања споразума Београда и Приштине
Председник САД Доналд Трамп током церемоније потписивања споразума Београда и Приштине - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички председник Доналд Трамп изјавио у Белој кући да су се „Србија и Косово сагласили да нормализују економске односе“ и поздравио „огроман помак“, постигнут више од деценије након што је јужна српска покрајина прогласила независност. Он је споразум назвао историјским и поручио да се радује да посети „обе земље“ у не тако далекој будућности.

„Заиста је историјски“, рекао је Трамп док је стајао поред председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Авдулаха Хотија у Овалној соби Беле куће.

​Трамп је, пред церемонију потписивања споразума, рекао да су Вучић и Хоти веома храбри лидери који су у Вашингтон дошли да финализују договор о томе како да учине Балкан невероватним регионом.

Они су овим споразумом учинили свет безбеднијим, нагласио је он.

„Поносни смо на ова два храбра лидера и споразум. Радујем се даљој сарадњи и могу рећи да ћу у блиској будућности посетити Србију и Косово“, најавио је Трамп.

Он је пренео да су се Србија и Косово обавезале на нормализацију економских односа.

​Указао је да се ради дуго на решавању овог конфликта, више деценија, а да је његова администрација предложила нови начин приступа у циљу да се проблеми преброде.

„Велики продор је постигнут, за који нико није мислио да ће се догодити“, констатовао је Трамп.

Навео је и да у САД живи много људи из Србије и са тзв. Косова, који воле своју земљу и да је и због њих добро да је постигнут споразум.

​Пренео је да су Израел и Косово договорили успостављање дипломатских односа, а да је Србија обећала отварања канцеларије Привредне коморе овог месеца у Јерусалиму, као и измештање амбасаде у тај град у јулу, пренео је Танјуг.

​Председник Србије Александар Вучић и премијер приштинских институција Авдулах Хоти потписали су у Белој кући споразум са америчким председником Доналдом Трампом о нормализацији економских односа.

Споразум је потписан у Овалној соби.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала