Србија није спремна за примену споразума о правосуђу

© Sputnik / Алексеј ДружининТомислав Николић
Томислав Николић - Sputnik Србија
Пратите нас
На Косову и Метохији сада нема српских кадрова који би обављали судијске и тужилачке функције. Надам се да је Влада Србије припремила решење за прво време, изјавио је председник Србије.

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да га радује парафирање споразума Београда и Приштине у области правосуђа, али да се боји да Србија није спремна да одмах почне да га примењује.

„Све договорено што регулише односе мене увек може да обрадује, само се бојим да Србија није спремна са тим бројем судија и тужилаца да стартује одмах. Нисам видео да се неко у последњих годину дана припремао за решење које одмах може да буде примењено. Имамо ли уопште таквих кадрова на Косову и Метохији? Мислим да немамо“, рекао је Николић у интервјуу за Нови магазин.

Он је навео да ће за прво време морати да се предвиди испомоћ и да се нада да су Министарство правде и Влада Србије припремили решење.

Николић је рекао и да ће се тек видети какве ће „реперкусије“ договорено имати на животе људи, с обзиром на то да ће суд са два седишта у Косовској Митровици довести до велике „флуктуације“ преко моста, чега се увек прибојава.

„Објективно, сада ће људи имати потребе са севера да иду у Јужну Митровицу, са југа у Северну, јер су надлежности суда подељене“, напоменуо је Николић.

Он је навео и да се засад у преговорима са Приштином још све креће у границама у којима Србија може Уставним законом да каже да су Косову дате веће надлежности него Војводини, али и да је потребно на сто ставити питања имовине.

„Још се све креће у границама у којима Србија може Уставним законом да каже: Да, поверили смо суштинској аутономији Косова и Метохије више надлежности него аутономији Војводине! Имамо право на то, али очигледно је, ако нисмо могли да покренемо питање имовине, ако се увек на сто ставља оно за шта се определи Брисел, да ћемо можда са својим захтевима морати дуже да чекамо“, изјавио је Николић.

Он је навео и да се сада поставља питање шта са тим поступањем из потеза у потез добијамо.

„Поставља се питање шта тим поступањем из потеза у потез добијамо и да ли би требало, како ја мислим да би било добро, да циљамо директно у мету и кажемо: 'Станите, људи! Шта је за вас Косово и Метохија?', па да видимо у шта се уклапамо. Све нам то ви лепо одговорите, а онда нам кажете да нас на крају чека споразум са Косовом без којег ви нас нећете да примите“, рекао је Николић.

Говорећи о платформи о Косову и Метохији, коју је најавио да ће да напише, изјавио је да верује да се неће допасти Западу, прво зато што Србија никада неће признати независност Косова и Метохије и зато што ће инсистирати на томе да третман четири општине северно од Ибра не може да буде исти као третман осталих општина у којима су Албанци у већини, у којима је приштинска администрација већ успоставила власт, ингеренције.

„Дакле, оно што Албанци од 1999. нису успели силом северно од Ибра, не могу да постигну ни тако што би се договорили са Београдом!“, закључио је Николић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала