Србија ће тражити податке о клијентима ХСБЦ банке

© AFP 2023ХСБЦ
ХСБЦ - Sputnik Србија
Пратите нас
Србија ће затражити од швајцарских пореских власти информацију о рачунима грађана из Србије који су држали новац у швајцарском огранку британске банке ХСБЦ, изјавио је вршилац дужности директора Пореске управе Србије Марко Маринковић.

Спутњик је јуче пренео да је та банка помагала богатим клијентима —укључујући и клијенте из Србије — да избегну порезе и сакрију милионе долара. На листи од 200 земаља Србија се по броју клијената налази на 106. месту са 38 клијената и укупно 46,6 милиона долара.

Маринковић је након скупа у Унији послодаваца Србије казао новинарима да још није утврђено да ли је та информација тачна, али да ће Пореска управа, заједно са другим надлежним органима, посветити томе „максималну пажњу".

„Чак и да имамо и да знамо идентитет лица и износе које су износили из земље, нисмо у могућности да их обелоданимо, зато што то представља службену тајну; јер уколико је истина то што је написано у медијима онда сигурно завређује пажњу истражних органа, а противзаконито је откривати детаље из истраге", рекао је Маринковић.

Он је додао да и Закон о пореском поступку и пореској администрацији такође забрањује Пореској управи да износи податке о физичким лицима, пореским обвезницима и њиховим пореским обавезама.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала