Хрватска не може ништа да уради поводом добровољаца

© Александар Максименко / Уђи у базу фотографијаБатаљон Азов
Батаљон Азов - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Хрватске Зоран Милановић изјавио је данас у Бриселу да не може ништа да учини поводом учешћа хрватских држављана у борбама у Украјини, све док јединица у којој се боре не буде проглашена терористичком организацијом.

„Док год то није терористичка организација, могу на то гледати склоно или несклоно, али не можемо ништа“, рекао је Милановић коментаришући то што се добровољци из Хрватске боре у Украјини на страни украјинских снага, саопштила је Влада Хрватске.

Весна Пусић - Sputnik Србија
Министарство спољних послова Русије запањено изјавом Весне Пусић
Он је додао да се у Украјини боре и држављани других држава.

„Но, ако се то повеже с тероризмом, не само у Украјини него и на Блиском истоку, ако неки људи учествују у јединицама исламских екстремиста, то је озбиљније. Онда државе, а међу њима и Хрватска, траже начина да на то делују“, рекао је хрватски премијер.

Руско министарство спољних послова изразило је данас „забринутост и запањеност“ због изјаве хрватске министарке спољних послова Весне Пусић у којој је потврдила да добровољци из Хрватске учествују у сукобима у Украјини на страни украјинских снага.

Руско министарство преноси наводе да је више хрватских грађана ангажовано у „озлоглашеном Азовском батољону који су образовали екстремно десничарски активисти“.

У саопштењу руског министарства се наводи да је неприхватљиво учешће „страних плаћеника, укључујући оне из Хрватске“, у украјинском унутрашњем сукобу, и подсећа да је данас потписано више докумената о спровођењу споразума из Минска, између осталог – о „повлачењу страних наоружаних група, војне опреме и плаћеника са украјинске територије под надозором ОЕБС-а“ и о „разоружању свих нелегалних група“.

Весна Пусић је јуче рекла да има хрватских држављана који се боре у Украјини на страни украјинске војске, али да засад нема информација о прикључивању паравојним формацијама и да све прати Сигурносно-обавештајна агенција Хрватске.

Медији су протеклих дана писали да се на ратиштима у Украјини налази око 30 држављана Хрватске и то у Азовском батаљону, добровољачкој паравојној формацији са седиштем у Мариупољу. Тиме су се, како преносе медији, нашли насупрот Срба који се боре на страни проруских снага.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала