Мемоари Алекса Фергусона: И чврста рука и очинска фигура звездама Манчестер јунајтеда

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаАлекс Фергусон
Алекс Фергусон - Sputnik Србија
Пратите нас
У књизи, сер Алекс описује свој животни пут, од дечачких дана у Говану, глазговској сиромашној четврти, до часа када је последњи пут изашао кроз тунел Олд Трафорда.

Када је Фергусон преузео клупу Јунајтеда, клуб се налазио у зони испадања. За четврт века, успео је да створи глобални феномен који има 650 милиона навијача широм света. Његову визију, способност и енергију нису могли да помуте никакви сеизмички потреси који су током времена претили да поткопају његове планове.

Књига је занимљива не само љубитељима фудбала, већ и свима онима који желе да науче понешто о менаџменту или односима са јавношћу. Сер Алекс на искрен и отворен начин описује како је створио фудбалску академију из које су потекли Рајан Гигс, Дејвид Бекам, Ники Бат, Пол Сколс и браћа Невил.

За адмирала Нелсона људи су говорили како је једини човек који своју посаду уме да држи у гвозденој руци, али и у свиленој рукавици. Читајући мемоаре Алекса Фергусона стиче се утисак да је и он имао сличну способност. Своје врхунске играче – Роја Кина, Рајана Гигса, Ерика Кантону, Руда ван Нистелроја и остале, водио је чврстом руком, али је и бринуо о њима и охрабривао их. За Дејвида Бекама био је очинска фигура.

На провокативан начин и са дозом енглеског хумора, сер Алекс описује ривалство са клубовима као што су Ливерпул, Арсенал и Челси, и са другим менаџерима попут Рафе Бенитеза, Жозеа Муриња или Арсена Венгера.

 

Алекс Фергусон рођен је 1941. године у Говану, у Шкотској. Играо је за Глазгов Ренџерсе, клуб за који је навијао од детињства. Пре него што је са Абердином освојио Куп победника купова, тренирао је Ист Стирлинг и Сент Мирен. У Манчестер јунајтед долази 1986. године и са њим је освојио 38 трофеја. Он лично има збирку од 49 трофеја, што га чини најуспешнијим британским менаџером свих времена. Витезом је проглашен 1999. године, а са кормила Манчестера повукао се 2013, међутим остао је у клубу као директор.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала