Џихадисти дигли у ваздух библиотеку у Мосулу

© Sputnik / Андреј Стењин / Уђи у базу фотографијаИсламска држава
Исламска држава - Sputnik Србија
Пратите нас
Милитанти екстремистичке организације Исламска држава дигли су у ваздух централну библиотеку у другом по величини граду у Ираку – Мосулу, који се налази 400 км северозападно од престонице Багдада, саопштило је арапско интернет-издање „Елаф“. Мосул се од јула прошле године налази под контролом оружаних јединица ИД.

Како је испричао Ганем ат Тан, директор мосулске библиотеке, експлозија је изазвала велики пожар који је захватио све просторије троспратног здања. У библиотеци, која се сматра најстаријом у земљи, милитанти ИД су направили ломачу од књига и рукописа који представљају културно наслеђе Ирака. Укупно је уништено око 10 хиљада томова, међу којима су најређи екземплари из културе, филозофије, арапске историје и на стотине рукописа.

Према сведочењима очевидаца, ИД циљано уништава библиотеке на читавој територији коју контролише. Према речима Адела ел Фахдауја, члана Савета провинције Анбар, само последњих недеља радикални исламисти из ИД су у њој порушили неколико библиотека, док је запаљено више од 100 хиљада књига.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала