Прва жртва снежног невремена

© Sputnik / Михаил Мордасов / Уђи у базу фотографијаСнег
Снег - Sputnik Србија
Пратите нас
У општини Тутин у снегу пронађено тело мушкарца. Више од 10.000 људи на Пештеру блокирано је због снега, а на подручју Бруса оркански ветар правио је сметове веће од два метра. Завејана су 32 босилеградска села. У општини Лебане покренула су се клизишта.

У месту Шипче у општини Тутин, пронађено је тело С.П. (63) из тог села, јавила је локална телевизија.

Према наводима тог медија, С.П. је синоћ био у посети рођацима, зна се да је затим кренуо кући, а његово тело јутрос је било пронађено у снегу.

Његова смрт се доводи у везу са невременом у Тутину, где је јуче проглашена и ванредна ситуација.

Полиција обавља увиђај.

Сметовима и даље оковане десетине хиљада људи    

Поред Тутина, ванредна ситуција због обилних снежних падавина на снази је у Коцељеви, Сјеници, Тополи, Љубовији, Ивањици, Ариљу, Новој Вароши, Брусу, Босилеграду, Куршумлији, јавља Радио-телевизија Србије.

На подручју Сјенице и данас од снега чисте путеве, а надлежни процењују да је ситуација боља него претходних дана када је Пештерска висораван била потпуно завејана.

Већи путни правци до месних заједница су очишћени, а остало је да се пробију сметови до заселака за шта нам је потребна помоћ у тешким машинама, рекао је помоћник председника општине Сјеница Мића Каличанин.

Села одсечена од света

На подручју Бруса због снега и орканског ветра и данас је завејан велики број локалних саобраћајница, а надлежни су ангажовали 18 тешких машина како би пробили сметове. Школе и даље неће радити.

Сви важни путеви од Ниша, преко Власине до Босилеграда су проходни, а у граду је права радна акција јер је много људи укључено, али недостају машине.

У питању је разуђена општина, са 37 села и 300 махала. Најудаљенија села су без струје.

Стање на путевима у југозападној Србији - Sputnik Србија
Ванредна ситуација у 10 општина због река и снега

Из Дирекције за грађевинско земљиште кажу да су добро организовани, да су јавна предузећа и спортско друштво у акцији чишћења снега најпре у граду, а потом и у селима.

Од државе су добили помоћ у нафти од 10 тона, а очекују још толико да би се средила ситуација — да путеви буду проходни како би деца ишла у школу.

Снег је достигао висину од 20 до 30 центиметара, дува јак ветар који ствара наносе.

Висина снега у селима куршумлијске општине достиже 90 центинметара, а наноси на појединим местима прелазе два метра. У 20 села на планинском подручју, која су два дана одсечена од света, Општински штаб данас је прогласио ванредну ситуацију.

Проблема има и са снабдевањем електричном енергијом, а екипе електродистрибуције су на терену и раде на отклањању кварова.

Нормализација снабдевања струјом

У пробијању путева ангажована је сва расположива механизација комуналних јавних предузећа и приватних предузетника из Куршумлије.

Због обилног снега који је падао на подручју нововарошке општине нису рашчишћени путеви до села Кућани, Трудово и дела Јасенова.

Снабдевање струјом се стабилизује, а проблема има на планинама, где непроходни путеви отежавају рад монтера који су даноноћно на терену.

Струју су, после три дана, добили становници општине Ивањица, а отклањају се само ситнији кварови на нисконапонској мрежи.

На подручју ивањичке општине путеви до Дуге Пољане, Одвраћенице и тридесет заселака су непроходни.

Снабдевање струјом у општини Пријепоље нормализовано је, а последице снежног невремена су отклоњене.

У општини Лебане покренула су се клизишта на неколико локација. Најтеже је у самом центру града где је једна кућа потпуно уништена. Према првим проценама штета је већа од 30 милиона динара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала