Мађарска: ЕУ није забранила нуклеарнe пројектe са Русијом

© Sputnik / Анатолиј Гарањин / Уђи у базу фотографијаБудимпешта
Будимпешта - Sputnik Србија
Пратите нас
Портпарол мађарске владе Андраш Гиро Сас негирао је данас информације да је Европска унија забранила Мађарској да ради на нуклераним пројектима са Русијом.

„Није тачно да је ЕУ блокирала изградњу енергетских блокова нуклеарне централе Пакш“, изјавио је Гиро Сас за агенцију АФП. Фајненшал тајмс је јуче објавио да је ЕУ блокирала мађарско-руски нуклеарни споразум, као и да је Европска заједница за атомску енергију — Еуратом одбила планове Мађарске да увози нуклеарно гориво из Русије.

Новине тврде да је одлуку подржала Европска комисија и зауставила планирану изградњу два енергетска блока нуклеарне централе Пакш.

Нуклерни реактор у Мађарској - Sputnik Србија
Мађарска: Печат „поверљиво“ на нуклеарне везе са Русијом

Мађарски парламент донео је недавно закон који забрањује да се оглашавају детаљи уговора са Русијом о изградњи два енергетска блока нуклеарне централе Пакш.

У складу са документом, подаци ће се чувати у тајности 30 година, с тим да ће опште ствари из документа бити доступне јавности. Циљеви, задаци, сума од 12 милијарди евра, правне адресе страна се не могу сакрити, али се технички и финансијски детаљи не смеју откривати.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала